Anunțul momentului din Ucraina. Ministrul apărării Oleksii Reznikov anunță că a propus tuturor țărilor interesate de testarea unor noi echipamente de război, să le trimită direct în Ucraina.
Oficialul ucrainean susține că țara sa este interesată să testeze sisteme moderne, astfel încât să se poată apăra în fața inamicului, notează CNN.
Totodată, el a mai explicat că, având în vedere situația actuală, Ucraina este un teren de testare. Printre țările invitate la teste se numără Polonia, Germania, Franța, dar și SUA, a mai explicat acesta.
„Ucraina este acum, în esență, un teren de testare. Multe arme sunt acum testate pe teren în condițiile reale ale bătăliei împotriva armatei ruse… Suntem interesați să testăm sisteme moderne în lupta împotriva inamicului și invităm producătorii de arme să își testeze noile produse aici.
Ucraina își invită partenerii să testeze arme de război pe front
Cred că pentru partenerii noștri din Polonia, din Statele Unite, Franța sau Germania, este o șansă bună de a-și testa echipamentele. Sau pentru partenerii noștri din Turcia. Dați-ne uneltele, noi vom termina treaba”, a declarat Oleksii Reznikov.
Totodată, ministrul Apărării a mai vorbit și despre efectele noilor arme americane care au ajuns în Ucraina. Potrivit oficialului, noile sisteme de rachete de artilerie HIMARS, au reușit să încetinească ”semnificativ” avansul Rusiei în țară.
El a mai adăugat că au fost distruse în jur de 30 de stații de comandă, dar și mai multe depozite de muniții.
„Aceste sisteme ne-au permis să distrugem aproximativ 30 de stații de comandă și depozite de muniții, folosim doar opt sisteme HIMARS. Acest lucru a încetinit în mod semnificativ avansul Rusiei și a scăzut dramatic intensitatea bombardamentelor lor de artilerie”, a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov.
Armele americane au încetinit Rusia
Acesta a mai adăugat și că Ucraina este recunoscătoare tuturor partenerilor ei pentru livrările de arme din ultima perioadă. „Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru HIMARS și… M270″, a mai spus el.
Ministrul Apărării a adăugat însă că țara sa mai are nevoie de cel puțin 50 de astfel de sisteme, având în vedere lungimea liniei de front și nevoia unei contraofensive cât se poate de eficientă.
„Pentru a reține eficient inamicul, avem nevoie de cel puțin 50 de astfel de sisteme, având în vedere că linia noastră de front este de aproape 2.500 de kilometri. Pentru o contraofensivă eficientă am avea nevoie de cel puțin 100, cred. În acest caz, ar putea deveni un schimbător de joc pe câmpul de luptă”, a adăugat demnitarul ucrainean.
Menționăm faptul că în ultimele săptămâni, Ucraina a folosit HIMARS și alte arme de fabricație occidentală pentru a ținti depozitele de muniție din teritoriul controlat de Moscova.
SUA trimite noi arme în Ucraina
Dorința Ucrainei pare că va fi respectată de SUA. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunțat în cursul zilei de miercuri că s-a decis trimiterea a încă patru sisteme de rachete de artilerie HIMARS, mai arată CNN.
„La sfârșitul acestei săptămâni, vom prezenta următorul pachet prezidențial de retragere a armelor, munițiilor și echipamentelor pentru Ucraina. Va fi a 16-a noastră retragere de echipamente din inventarul DoD din august 2021. Acesta va include încă patru HIMARS, sisteme avansate de rachete, pe care ucrainenii le-au folosit atât de eficient și care au făcut o diferență pe câmpul de luptă”, a declarat Austin.
Totodată, oficialul american a mai adăugat că noul pachet va mai conține și „MLRS și muniție de artilerie”. Referitor la sumele investite de SUA până acum, Austian a explicat că Statele Unite „au angajat peste 2,6 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina”.