Statele Unite au anunțat un nou pachet de asistență militară în valoare de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina, potrivit Departamentului american al Apărării. Aceasta este cea de-a patra tranșă de ajutor militar de când SUA a adoptat luna trecută mult așteptata lege a apărării externe de 61 de miliarde de dolari.

Ce include noul pachet de asistență militară al SUA pentru Ucraina

Noul pachet include muniție HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), rachete de artilerie de 155 mm și 105 mm de înaltă solicitare, rachete de mortier de 60 mm și rachete cu lansare prin tuburi, cu urmărire optică și ghidare prin cablu (TOW).

Printre echipamentele suplimentare se numără sistemele antitanc Javelin și AT-4, munițiile aeriene de precizie, armele de calibru mic și muniția pentru aceste arme, munițiile de demolare, minele antiblindate și vehiculele tactice pentru recuperarea echipamentelor.

Lista include, de asemenea, căști, veste antiglonț, echipamente de protecție chimică, biologică, radiologică și nucleară, piese de schimb, întreținere și alte echipamente auxiliare.

„Statele Unite vor continua să lucreze împreună cu aproximativ 50 de aliați și parteneri pentru a se asigura că bravii apărători ai Ucrainei primesc capacitățile critice necesare pentru a lupta împotriva agresiunii rusești”, se arată în declarație.

Veștile despre ajutorul militar american pentru Ucraina vin la câteva zile după ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit cu oficiali din domeniul apărării din peste 50 de țări la cel de-al 22-lea summit în format Ramstein al Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei.

În timpul întâlnirii, Austin a subliniat că noua ofensivă rusă din regiunea Harkov a sporit urgența sprijinului acordat de Occident Ucrainei. Rusia a lansat o nouă ofensivă cu 30.000 de soldați la 10 mai, vizând regiunea Harkov, situată la granița cu Rusia, în nord-estul Ucrainei.

Forțele Moscovei au reușit să avanseze până la 10 kilometri în regiune, dar au fost oprite de prima linie de apărare, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În lunile de iarnă, Ucraina a suferit o lipsă acută de obuze de artilerie, în mare parte din cauza întârzierilor în acordarea ajutorului militar american. Rusia a profitat de acest lucru, cucerind orașul Avdiivka în februarie.

Sursă: Dreamstime

Secretarul de stat al SUA participă la o reuniune informală a miniștrilor de externe din țările NATO

De menționat că, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare în Cehia şi Republica Moldova, urmând ca la Praga să participe la o reuniune informală a miniştrilor de externe din ţările NATO.

Asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, James O’Brien, le-a declarat reporterilor că reuniunea va pregăti decizii ce vor fi adoptate la summitul NATO din iulie de la Washington.

„Nu anticipăm că va exista o invitaţie pentru Ucraina de a se alătura NATO, dar credem că va exista o demonstraţie substanţială de sprijin faţă de Ucraina, care acţionează pentru a câştiga războiul”, a menţionat O’Brien.

Aceasta va include sprijin NATO pentru construirea viitoarei forţe a Ucrainei şi pentru reformele necesare aderării ei la UE şi NATO, a indicat el.

Blinken se va întâlni de asemenea cu ministrul de externe ceh Jan Lipavsky şi cu alţi oficiali de rang înalt pentru discuţii despre continuarea sprijinului pentru Ucraina, colaborarea în ce priveşte modernizarea apărării şi aprofundarea legăturilor în domeniul energiei.

În Republica Moldova, Blinken va avea discuţii pe tema sprijinului american faţă de progresele acestei ţări pe drumul aderării la Uniunea Europeană, precum şi pe tema securităţii energetice, se mai arată în comunicat.