Aceasta este concluzia unei analize publicate de American Institute for Economic Research (AIER). Confruntarea a preluat în ultimii ani relația SUA-China.
Kevin Rudd, președintele Societății Asiatice a observat: „Prezentarea aparent satisfăcătoare a termenului „decuplare” pentru a descrie traiectoria actuală a relației SUA-China, ne amintește de o formulă uzitată în politica externă, conform căreia cuvintele sunt gloanțe. „Decuplarea” a devenit „termenul de zi cu zi” al relațiilor SUA-China”.
Decuplarea este condusă atât de RPC, cât și de SUA
Experții, grupurile de reflecție și guvernele elaborează planuri pentru a slăbi legăturile dintre economiile Americii și ale Chinei. Decuplarea este condusă atât de RPC, cât și de SUA.
Potrivit lui J. Stewart Black și Allen J. Morrison, „din perspectivă chineză, decuplarea este o schimbare strategică prin care China își mută atenția de la creșterea economică la controlul economic”. Și mai important este că RPC se teme de consecințele refuzului accesului său pe piața americană dominantă.
Încercarea de a exclude China de pe majoritatea piețelor este inutilă
Cele mai simple măsuri reflectă îngrijorarea față de lanțurile de aprovizionare considerate ca excesiv de dependente de RPC, cum ar fi echipamentele de protecție personală și produsele farmaceutice, lăsând alte națiuni vulnerabile. Se vorbește și de securitatea națională, amintindu-se că anumite tehnologii importante ar trebui produse acasă, nu în China, sau ar trebui refuzate Chinei.
Încercarea de a exclude RPC de pe majoritatea piețelor naționale și globale este, însă, inutilă. Acest exercițiu politic, nicidecum economic, ar fi extraordinar de perturbator, costisitor și nerealist, având în vedere angajamentul comercial extins al Chinei în întreaga lume. Decuplarea unilaterală a SUA ar fi o prostie.
Un Sud Global care nu vrea să sancționeze Rusia nu va abandona nici China
Cu cât bunurile și serviciile sunt mai afectate, cu atât rezistența altor națiuni este mai mare. Iar un Sud Global, care nu dorește să sancționeze Rusia pentru invazia din Ucraina, este puțin probabil să abandoneze China.
De aici și decizia controversată a cancelarului german Olaf Scholz, care a plecat în China în căutare de afaceri, în timp ce administrația Biden a escaladat ofensiva tehnologică împotriva RPC.
Încercarea de a interzice Huawei, o misiune imposibilă
Încercarea Washingtonului de a construi o coaliție pentru a interzice compania chineză Huawei s-a dovedit o misiune imposibilă. Huawei, care dispune de tehnologie 5G și este cu cel puțin o generație înaintea firmelor americane, oferă servicii ieftine. Multe țări, în special statele în curs de dezvoltare, se bazează pe Huawei, în ciuda presiunii Americii.
Semiconductorii pot fi cea mai importantă problemă. Există un sprijin mare la Washington pentru a bloca participarea RPC pe piețele externe, în încercarea de a încetini progresele și a limita resursele producătorilor chinezi de cipuri. Restricțiile anunțate de SUA interzic exportul în China al echipamentului american folosit în producția de semiconductori care nu poate fi furnizat de nicio altă companie străină.
Pe termen scurt, China va avea de suferit. Astfel de restricționări vor avea consecințe contraproductive și pentru America. Cu cât standardele sunt mai stricte, cu atât coaliția internațională se va opune mai mult sancțiunilor. Cea mai recentă mișcare a administrației Biden a venit fără acordul unor țări importante precum Japonia, Coreea de Sud și Țările de Jos.
Mai mult decât atacul lui Vladimir Putin asupra Ucrainei, cel mai recent asalt tehnologic al administrației Biden asupra Chinei ar fi putut fi o idee bună la momentul respectiv. Cu siguranță, există preocupări legitime cu privire la comportamentul Beijingului și la utilizarea avantajului comercial în scopuri geopolitice, ceea ce justifică unele restricții privind accesul Chinei la tehnologia occidentală avansată.