Potrivit Agenției Internaționale a Energiei, la finele anului trecut, producţia de petrol a SUA a trecut pragul de 10 milioane barili pe zi, pentru prima dată după 1970, ceea ce plasează SUA în faţa Arabiei Saudite, al doilea mare producător mondial de petrol după Rusia.
Prezent la un eveniment organizat marţi la Tokyo, Fatih Birol a apreciat că SUA vor devansa Rusia „cu siguranţă” anul viitor, dacă nu cumva acest lucru se va întâmpla în cursul acestui an. „Creşterea producţiei de petrol de şist în SUA este foarte puternică, ritmul de creştere este foarte puternic. SUA vor deveni cel mai mare producător mondial de petrol foarte curând”, a spus Fatih Birol, citat de Agerpres.
Potrivit celui mai recent raport al US Energy Information Agency (EIA), publicat la începutul acestei luni, producţia de petrol a SUA va depăşi pragul de 11 milioane barili pe zi la finele lui 2018, ceea ce va permite SUA să treacă în faţa Rusiei, care produce o cantitate puţin mai mică de 11 milioane bpd.
De asemenea, Fatih Birol a apreciat că producţia de petrol a SUA nu va atinge nivelul maxim înainte de 2020 adăugând că nu se aşteaptă la un declin în următorii patru-cinci ani.
Creşterea producţiei de petrol a SUA vine într-un moment în care ceilalţi mari producători, inclusiv Rusia şi principalii membri ai Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) au decis să îşi limiteze producţia pentru a susţine preţurile. În plus, creşterea producţiei a permis SUA să îşi majoreze şi exporturile de petrol, inclusiv spre economiile cu cel mai puternic ritm de creştere din Asia, diminuând cota de piaţă a OPEC şi a Rusiei.
În paralel, importurile nete de petrol ale SUA au coborât săptămâna trecută cu 1,6 milioane bpd până la 4,98 milioane bpd, cel mai scăzut nivel înregistrat de când IEA a început să colecteze date cu privire la acest indicator în 2001, o nouă dovadă a diminuării unei pieţe pe care OPEC s-a bazat în ultimele decenii.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.