Potrivit Moneywise, la sfârșitul lunii iunie, președintele Joe Biden a anunțat un nou program, care va pune la bătaie 42 de miliarde de dolari pentru a ajuta ca „fiecare persoană din America” să fie online până în anul 2030.

Accesul la internet, „la fel de important ca electricitatea sau apa”

În anunțul făcut la Casa Albă, Biden a numit accesul la internet „la fel de important ca electricitatea sau apa”. Fondurile vor fi implementate în cadrul programului Broadband Equity Access and Deployment (BEAD), care a fost autorizat în cadrul pachetului de infrastructură de 1 trilion de dolari al administrației Biden, în 2021.

Finanțarea va merge către toate cele 50 de state, cele mai populate două state, California și Texas, primind cele mai mari sume. Statele cu zone rurale mari, care nu au conexiune la internet (cum ar fi Virginia, Alabama și Louisiana) se numără, de asemenea, printre cele care urmează să primească finanțare masivă.

„Este cea mai mare investiție în internetul de mare viteză făcută vreodată”, a spus Joe Biden.

Iată care sunt companiile de top din SUA ale căror acțiuni ar putea crește, în contextul accesului universal la internet.

Comcast

Cu 31,7 milioane de abonați, Comcast este deja cel mai mare furnizor de cablu de bandă largă din SUA, plasând compania într-o poziție puternică pentru a beneficia de recentul impuls al administrației Biden pentru acces universal la internet. Comcast a beneficiat deja, în 2021, de Programul de conectivitate la prețuri accesibile, un fond federal de 14 miliarde de dolari care a oferit unui număr de peste 19 milioane de gospodării o subvenție lunară de 30 de dolari pentru a ajuta la acoperirea facturilor.

Comcast, al cărui serviciu de cablu și internet Xfinity este dominant la nivel național, a fost unul dintre principalii beneficiari. Acțiunile Comcast au crescut cu 27% până în prezent.

AT&T

AT&T este o altă companie care ar putea beneficia de decizia administrației Biden. Compania operează deja cea mai mare rețea de cabluri de fibră optică a națiunii. Menținerea acestei rețele este costisitoare, iar subvențiile guvernamentale ar putea ușura povara. Secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, a menționat că o parte din grantul BEAD  va fi alocată pentru „producția de cablu cu fibră optică în America”. Acțiunile AT&T au scăzut cu 22% până în prezent.

Charter Communications

Cu 28,9 milioane de clienți, Charter Communications este al doilea cel mai mare furnizor de internet din America. La fel ca și Comcast, compania a beneficiat de venituri semnificative din partea guvernului datorită Programului de conectivitate și rămâne într-o poziție puternică pentru a valorifica noul program BEAD. Între timp, compania investește  peste 5,5 miliarde de dolari pentru a supraalimenta vitezele în rețeaua sa în următorii câțiva ani. Acțiunile CC se tranzacționează la un raport preț-câștig de 13, iar prețul acțiunilor a crescut cu 19% până în prezent.