Statele Unite ale Americii vor adopta decizii de sancţionare a Federaţiei Ruse pentru presiunile asupra ţărilor din regiune (Europa de est, n.red.) - a anunțat senatorul american John McCain, după o discuţie cu deputaţi din Republica Moldova. În același timp, Vladimir Putin a declarat că încrederea dintre Rusia şi SUA avusese de suferit încă dinaintea crizei din Ucraina.
Senatorul american a făcut cunoscută îngrijorarea Washingtonului faţă de unele declaraţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin în privinţa integrităţii teritoriale a statelor din regiune. 'Desigur, avem temeri ce se referă la cele menţionate de Putin, în special integritatea teritorială a ţărilor din regiune. Noi, în Congresul SUA, republicanii şi democraţii, vom lucra împreună pentru a sancţiona Federaţia Rusă pentru acţiunile întreprinse la adresa ţărilor din regiune. Şi am convingerea că acele sancţiuni vor fi susţinute în Congresul SUA şi vor fi adoptate foarte curând', a declarat McCain.
Totodată, el a anunţat că administraţia americană va susţine şi în continuare Republica Moldova şi reformele derulate în această ţară. 'Ne-am dori ca cetăţenii Republicii Moldova să-şi poată determina propriul viitor fără ingerinţe din exterior. Noi cooperăm cu guvernul Republicii Moldova sub diferite aspecte şi vom continua această cooperare în special în domeniul economic. Am discutat problematica viitoarelor alegeri, programele SUA menite să susţină Republica Moldova în vederea alegerilor care vin', a adăugat senatorul.
La rândul său, președintele Rusiei a declarat că 'Într-o anumită măsură, încrederea a fost pierdută. Dar nu vrem să credem că noi suntem de vină'. El a apreciat că ipocrizia americană este de vină pentru această situaţie: 'Statele Unite ale Americii pot acţiona în Iugoslavia, Irak, Afganistan şi Libia, dar Rusia nu îşi poate apăra interesele'.
Cele două ţări s-au aflat pe poziţii diferite în mai multe dosare, de la scutul antirachetă american la extinderea NATO şi războiul civil din Siria. În vederea îmbunătăţirii relaţiei bilaterale, Putin consideră că SUA ar trebui să respecte interesele altora şi normele de drept internaţional.
În context, liderul de la Kremlin, care a asigurat că nu intenţionează să rămână preşedinte pe viaţă, a spus că Rusia nu vrea să se separe de lume printr-o 'cortină de fier'. 'Cortina de fier a fost o invenţie sovietică. Nu intenţionăm să ne izolăm ţara şi societatea faţă de nimeni', a declarat el.
'Vreau să subliniez din nou: Rusia este interesată în îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA şi va face totul pentru a se asigura că încrederea va fi reinstaurată', a spus şeful statului rus. SUA au impus măsuri punitive împotriva unor cetăţeni ruşi pentru a sancţiona anexarea Crimeii de către Moscova şi au anunţat că sunt dispuse să adopte măsuri şi mai dure dacă Rusia va interveni pentru a destabiliza şi mai mult Ucraina.
Sursa: Agerpres