SUA vor investi 6 miliarde de dolari pentru salvarea industriei centralelor nucleare

Sursă: Dreamstime

Statele Unite ale Americii (SUA) au în plan lansarea unui program pentru salvarea centralelor nucleare prea scumpe. În acest mod, industria centralelor nucleare neeconomice în funcțiune va fi salvată.

SUA vor investi 6 miliarde de dolari pentru salvarea industriei centralelor nucleare

Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii (SUA) va lansa un program pentru menținerea centralelor nucleare neeconomice în funcțiune, scrie Bloomberg, care adaugă că acest plan este în valoare de 6 miliarde de dolari.

Presa internațională mai scrie că această industrie a întâmpinat mai multe probleme, precum retragerile anticipate din funcțiune ale reactoarelor din cauza concurenței cu surse de energie mai ieftine. Pe acest fond, industria consideră că acest program reprezintă un colac de salvare.

Se vor putea solicita credite

Sursa anterior citată mai arată că programul acesta va da posibilitatea proprietarilor și operatorilor de reactoare nucleare comerciale să solicite credite pentru acele centrale care riscă să fie închise din motive economice, dacă opririle ar duce la emisii mai mari. Amintim că programul acesta este finanțat prin proiectul istoric privind infrastructura de 550 de miliarde de dolari semnat în cursul anului trecut.

Cu toate că reactoarele furnizează mai multă energie fără emisii decât toate sursele regenerabile ale întregii țări, Departamentul de Energie spune că jumătate din numărul reactoarelor riscă să fie închise pe fond financiar.

Menținerea reactoarelor nucleare este importantă

Pe acest fond, mai scrie presa internațională, Administrația Joe Biden a precizat că menţinerea flotei de nucleare este necesară pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor ambiţioase în materie de climă, inclusiv o industrie a electricităţii fără emisii de carbon până în 2035 şi construirea unei economii cu emisii nete zero până în 2050.

Amintim că reactoarele din Statele Unite ale Americii (SUA) au dus o luptă grea pentru a supraviețui concurenței din partea gazelor naturale ieftine şi a energiei regenerabile. Cu toate acestea, zece reactoare nucleare din SUA au fost deja oprite anticipat din motive economice.

Franța va scoate din buzunar peste 50 miliarde de euro pentru reactoare nucleare

La mijlocul lunii februarie a acestui an, Franța anunța că cele șase reactoare nucleare care vor fi construite pentru a reînnoi parcul actual vor intra în funcțiune progresiv. De asemenea, Guvernul Franței a mai spus că acestea vor costa peste 50 de miliarde de euro.

În comunicatul premierului Jean Castex, se arata că suma de 51,7 miliarde de euro va fi investită într-o construcţie ce se va întinde pe circa 25 de ani pentru aceste şase reactoare, care vor avea o viaţă utilă de 60 de ani de la punerea în funcţiune.

Guvernul francez spunea că este vorba despre o evaluare într-un scenariu mediu, neincluzând cheltuielile de finanțare, însă integrează 6,9 miliarde euro pentru incertitudini sau riscuri şi 1,7 miliarde euro în plus pentru dezmembrarea instalaţiilor şi gestionarea reziduurilor nucleare pe termen lung.

Presa internațională mai scria că responsabilii cu acest studiu au venit și cu un scenariu pesimist, care ar putea creşte suma necesară cu 4,6 miliarde euro.