Este pentru prima dată când un cetățean american va putea susține direct primirea unui refugiat în Statele Unite ale Americii fără să treacă printr-o asociație sau ONG-uri.
„The Welcome Corps reprezintă cea mai mare inovaţie în materie de primire a refugiaţilor din ultimele patru decenii”, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken, potrivit unui comunicat. Obiectivul pentru primul an este să se mobilizeze până la 10.000 de americani pentru a primi aproximativ 5.000 de refugiați.
The United States is launching the Welcome Corps, the boldest innovation in refugee resettlement in four decades. This initiative enables Americans to directly support refugees and show the best of American hospitality and generosity. #JoinTheWelcomeCorps pic.twitter.com/MFp3lO1fQN
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) January 19, 2023
Ce vor trebui să facă americanii pentru a ajuta refugiații?
Dacă un american dorește să sponsorizeze un refugiat, acesta va trebui să treacă de controale de securitate ample, dar și să dovedească faptul că are capacitatea financiară pentru a face acest lucru.
Sponsorii, care vor trebui să demonstreze că dispun de 2.275 de dolari per refugiat timp de trei luni pentru a le cumpăra haine şi alte produse de primă necesitate, nu vor beneficia de niciun stimulent financiar.
Președintele Joe Biden a stabilit că numărul de refugiați pe care SUA sunt autorizate să îl primească în fiecare an fiscal (din octombrie până în octombrie) va fi de 125.000, eliminând astfel reducerile făcute de către Donald Trump.
200.000 de migranți au fost expulzați înainte de vizita lui Joe Biden în Mexic
Duminică, pe 9 ianuarie, aproximativ 200.000 de migranți au fost expulzați către Ciudad Juarez, cel mai populat oraș din statul mexican Chiuhuahua, chiar înainte de vizita oficială a președintelui american Joe Biden în Mexic, din cauza migrației record în SUA.
Aceasta este o situație obișnuită în Ciudad Juarez și în alte părți ale graniței SUA-Mexic, unde Joe Biden a mers după aproape doi ani de mandat.
Biden a fost întâmpinat de către omologul său mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, cu care a discutat despre criza migrației dintre cele două țări.
Aceștia s-au întâlnit, în Ciudad de Mexico, și cu premierul canadian Justin Trudeau, în formatul diplomatic ”tres amigos” (trei prieteni), format care reunește liderii celor trei țări din America de Nord.