"Nimeni nu ar trebui să considere scăderea trupelor americane staţionate permanent în Europa drept o diminuare a angajamentului faţă de partenerii noştri europeni", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, George Little. Detaliile reducerii numărului de militari – care include două brigăzi de infanterie şi două escadroane aeriene – au fost anunţate în contextul unor discuţii la Pentagon între secretarul american al apărării Leon Panetta şi ministrul german al apărării Thomas de Maiziere.

Panetta a dat asigurări că decizia nu va modifica angajamentul Washingtonului faţă de NATO. Şeful Pentagonului a spus că peste 40.000 de militari americani vor rămâne în Germania şi că "noua strategia americană de apărare reafirmă importanţa strategică de durată a parteneriatului transatlantic cu aliaţii NATO precum Germania".

El a adăugat că omologul său german "înţelege necesitatea mutării pe care o facem, în contextul în care lucrăm la implementarea noii strategii de apărare respectând în acelaşi timp responsabilităţile fiscale".

De Maiziere a spus că Germania va juca în continuare un rol crucial pentru forţele americane şi a precizat că nu se poate plânge de reducerea numărului de militari americani în contextul în care guvernul de la Berlin are o abordare similară pentru forţele germane.

"Nu pot critica SUA pentru că fac ceva ce facem noi înşine", a spus el, adăugând că retragerea limitată a militarilor SUA va avea un efect "moderat" asupra economiei locale.

Armata americană va începe în a doua parte a acestui an să-şi retragă două dintre brigăzi, două escadroane aeriene, precum şi 2.500 de militari auxiliari, au precizat oficialii. Cele două brigăzi de infanterie şi unul dintre escadroanele aeriene care vor fi retrase se află în prezent în Germania, iar a doua unitate aeriană este localizată la Aviano (Italia).

Decizia va conduce la reducerea numărului total de militari americani în Europa la circa 70.000 de la actualul nivel de aproximativ 81.000. În ciuda reducerii numărului de trupe, Pentagonul susţine că parteneriatul militar strâns al SUA cu aliaţii NATO va continua şi că unităţile din SUA se vor rota la bazele din Europa pentru a continua pregătirea şi exerciţiile comune.