Statele Unite întind o mână de ajutor Chinei.
Şeful diplomației de la Washington, mesaj direct adresat Beijingului, în contextul noului val COVID
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, spune că ţara sa este gata să ofere ajutor Beijingului sub formă de vaccinuri, însă a îndemnat această ţară să facă publice cu restul lumii informaţiile despre noul val de COVID-19 cu care se confruntă în prezent.
El a precizat că astfel de probleme de sănătate publică au implicaţii pentru întreaga lume, nu doar pentru China.
„Este foarte important ca toate ţările, inclusiv China, să aibă în vedere ca oamenii să fie vaccinaţi, ca testele şi tratamentele să fie disponibile şi, mai mult, ca informaţiile despre ceea ce trăiesc să fie împărtăşite lumii, pentru că aceasta are implicaţii nu doar pentru China, ci pentru întreaga lume”, a explicat şeful diplomaţiei americane într-o conferinţă de presă, potrivit agenţiei AFP.
Remintim că, la începutul lunii decembrie, China a decis să ridice restricţiile sanitare extrem de stricte privind coronavirusul, însă de atunci numărul de infectări cu SARS-CoV-2 s-a mărit extrem de mult în ţara asiatică, stârnind temeri legate de o mortalitate ridicată în rândul persoanelor în vârstă.
În acest moment, crematoriile din China sunt sub presiune, însă nu se poate stabili o legătură oficială cu COVID-19, mai notează jurnaliştii AFP.
Diferenţă mare între datele oficiale şi situaţia reală din China
Mai mult de 5.000 de persoane mor probabil în fiecare zi din cauza COVID-19 în China, a estimat firma de date medicale Airfinity, oferind un contrast dramatic cu datele oficiale de la Beijing privind epidemia actuală din țară, notează şi agenţia Reuters.
Firma cu sediul în Marea Britanie a declarat că a folosit o modelare bazată pe date regionale chinezești pentru a produce cifre care, de asemenea, estimează că infecțiile zilnice actuale din țară depășesc un milion.
Estimările sale sunt „în contrast puternic cu datele oficiale, care raportează 1.800 de cazuri și doar șapte decese oficiale în ultima săptămână”, a precizat firma într-o declarație.
China nu pare să fie interesată de ajutor extern în acest caz
Având în vedere că este un virus care circulă, „este posibil ca alte variante să se dezvolte, ca aceste variante să se răspândească la rândul lor şi să ne afecteze pe noi, pe noi sau pe alte ţări”, a mai subliniat Antony Blinken în conferinţa sa de presă, adăugând că Statele Unite sunt „pe deplin pregătite să ofere un ajutor celor care doresc”.
Totuşi, până la acest moment, China nu a solicitat un astfel de ajutor.
Declaraţii lui Antony Blinken vin şi în contextul în care acesta are de gând să efectueze o vizită oficială la Beijing la începutul anului 2023, pentru a încerca să atenueze tensiunile cu principalul adversar diplomatic şi economic al Statelor Unite.