Măsura anunțată de Administrația Joe Biden cu ocazia Zilei Oceanului Planetar se referă în special la sticlele şi pungile din plastic. Aceasta vizează reducerea poluării cu plastic, în contextul în care aceste produse devin deşeuri din care o mare parte ajung în cele din urmă în mări şi oceane.
Casa Albă a transmis că este necesară punerea la punct a unei strategii care să vizeze „reducerea achiziţiei, vânzării şi distribuţiei de produse şi de ambalaje fabricate din plastic de unică folosinţă, cu scopul de a suprima progresiv utilizarea produselor din plastic de unică folosinţă pe terenurile administrate de acest departament până în 2032”, potrivit unui document semnat de Secretarul american de Stat din Departamentul de Interne, Deb Haaland.
Departamentul american de Interne administrează aproximativ 1,9 milioane de kilometri pătraţi de terenuri, reprezentând 20% din teritoriul ţării. Acesta gestionează în special faimoasele parcuri naţionale şi zone protejate din Statele Unite care atrag zeci de milioane de vizitatori în fiecare an, conform AFP.
Produsele din plastic vor trebui să fie înlocuite
De asemenea, documentul publicat miercuri arată că produsele din plastic vor trebui să fie înlocuite, de exemplu, cu pungi de hârtie, materiale biodegradabile sau 100% reciclabile, precum şi cu recipiente din sticlă.
„Administraţia Biden face astfel un pas major pentru a proteja oceanele noastre de plasticul de unică folosinţă. Zece ani înseamnă mult timp, dar noi sperăm că vor lua măsuri în acest interval pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat Christy Leavitt, de la organizaţia de mediu Oceana.
Departamentul american de Intern spune că cel puţin 14 milioane de tone ajung în oceane, din peste 300 de milioane de tone de plastic generate în fiecare an la nivel mondial.
Această cantitate reprezintă echivalentul a două camioane de gunoi menajer umplute cu plastic şi deversate în mare în fiecare minut, au subliniat reprezentanţii organizaţiei Oceana.
Simultan, autoritățile americane transmit că a început procesul ce vizează desemnarea Canionului submarin Hudson drept zonă protejată, respectiv sanctuar marin naţional.