"Dacă vor să ajute în acest caz, nord-coreenii ar trebui să-şi recunoască vina şi să despăgubească Sony", a declarat pentru presă Marie Harf, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, insistând asupra "încrederii" Washingtonului în privinţa rolului Coreei de Nord în acest "atac distructiv".

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că este responsabilă de atacul contra Sony Pictures, care a determinat compania să anuleze lansarea, prevăzută de Crăciun, a filmului "Interviul care ucide!", o comedie despre un complot fictiv al CIA de a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Harf nu a comentat însă informaţii online potrivit cărora conexiunile foarte limitate nord-coreene la Internet au fost puternic reduse luni, afirmând că Statele Unite "studiază o panoplie de acţiuni" ca reacţie faţă de atac.

Preşedintele Barack Obama a apreciat, într-un interviu difuzat duminică de CNN, că el "nu crede că acesta este un act de război. Cred că a fost un act de vandalism cibernetic costisitor".

Atacul, dezvăluit la sfârşitul lui noiembrie de către Sony, a paralizat sistemul informatic al companiei şi a fost însoţit de difuzarea online a cinci filme aparţinând studioului, unele nelansate încă, a datelor personale a 47.000 de angajaţi, a unor documente confidenţiale ca scenariul viitorului film cu James Bond şi unei serii de e-mailuri foarte stânjenitoare pentru membri din conducerea Sony.

FBI a imputat vineri acest atac cibernetic – revendicat de grupul de hackeri GOP – Guardians of Peace – Coreei de Nord, care continuă să nege orice implicare.

Phenianul a ameninţat cu represalii Casa Albă şi alte ţinte americane, în cazul impunerii unor sancţiuni.

Guvernul nord-coreean "are o lungă poveste în privinţa negării responsabilităţii" acţiunilor sale provocatoare, a subliniat luni Harf.

Întrebată despre ameninţările cu represalii proferate de Phenian, ea a răspuns că "noi îndemnăm Coreea de Nord să dea dovadă de reţinere, să se abţină de la orice nouă acţiune ameninţătoare în acest stadiu".