Guvernul de la Beijing şi-a exprimat joi puternica nemulţumire faţă de votul prin care Senatul american a aprobat o lege care întăreşte legăturile între Statele Unite şi Taiwan, insulă de facto independentă, dar pe care China o consideră una din provinciile sale.
Legea ‘Taiwan Travel Act’, votată miercuri, cheamă administraţia de la Washington să-i încurajeze pe liderii taiwanezi să viziteze SUA pentru întâlniri cu responsabili americani.Textul fusese aprobat luni de Camera Reprezentanţilor.
‘China îşi exprimă puternica nemulţumire şi ferma opoziţie’, a declarat într-o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chunying, precizând că Beijingul a ‘transmis Statelor Unite protestele sale solemne’.
Insula Taiwan este separată politic de restul Chinei de la sfârşitul războiului civil chinez (1949).
Teritoriul se autoguvernează, dar nu este recunoscut de ONU. China interzice oricărui stat cu care întreţine relaţii diplomatice să aibă contacte oficiale cu Taiwanul. SUA au rupt în 1979 relaţiile cu guvernul insulei, cu sediul la Taipei, recunoscând regimul comunist al Chinei continentale (cu capitala la Beijing) drept unica autoritate legitimă chineză.
Washingtonul continuă însă să întreţină legături ambigue cu Taiwanul, păstrând relaţii comerciale cu acesta şi vânzându-i arme.
Pentru ca noua lege să intre în vigoare, ea trebuie semnată de preşedintele american Donald Trump. Dat fiind că proiectul a fost votat în unanimitate, ar fi dificil ca preşedintele să i se opună.
Trump a provocat el însuşi furia Beijingului după alegerea sa la sfârşitul lui 2016, acceptând un apel telefonic al preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen. După ce două luni mai târziu a detensionat situaţia, Trump a acceptat în vara lui 2017 o nouă vânzare de arme către Taiwan, în valoare de 1,3 miliarde de dolari.AGERPRES