Avioane care vânează submarine, mijloace de supraveghere și un distrugător american înarmat au efectuat recent în Marea Neagră exerciții de luptă și misiuni de apărare aeriană cu aliații, scrie publicația americană NationalInterest.
USS Donald Cook, un distrugător de clasă Arleigh Burke, ancorat în Spania, a organizat o instruire în domeniul apărării aeriene cu Comandamentul Aerian al NATO.
Ulterior, nava de război s-a oprit de Ziua Recunoștinței la Varna, în Bulgaria, potrivit unui raport al Marinei Militare care a citat importanța descurajării în regiune. „Marina SUA operează în mod obișnuit în Marea Neagră, alături de aliații și partenerii noștri NATO, inclusiv Bulgaria, Georgia, România, Turcia și Ucraina.
Este în interesul mondial să menținem o regiune stabilă și prosperă a Mării Negre și să descurajăm actorii agresivi care caută destabilizarea pentru propriul lor câștig”, arată un raport al Marinei. Donald Cook a funcționat cu un avion american P-8A, unul canadian CF-188 și cu aeronavele NATO E3A AWACS, ca parte a unui efort coordonat de a împărtăși informații cu o rețea de sisteme de senzori de apărare aeriană.
Conectarea avioanelor de vânătoare cu mijloacele de supraveghere aeriană și distrugătoarele Marinei are ca scop aducerea unor noi opțiuni tactice operațiunilor NATO interesate de urmărirea submarinelor rusești.
O capacitate mai mare de timp de staționare, amplificată de viteze mari, permite mai bine aeronavei Poseidon să acopere zone largi în căutarea unor submarine rusești, de obicei ascunse. De asemenea, poate urmări, ataca sau anihila submarinele inamice la diferite adâncimi necunoscute.
Aeronava urmărește ținte cu un radar de supraveghere AN / APY-10 și o cameră electro-optică / infraroșie din seria MX. Și mai important, Poseidon poate urmări submarinele pe măsură ce apar la suprafață pentru un posibil atac cu rachete, venind cu rachete Harpoon și cu torpile.