Ultima săptămână de tranzacţionare de la Bursa de Va-lori Bucureşti a adus o evoluţie de consolidare, după creşterile importante înregi-strate în precedentele două săptămâni, pe parcursul cărora indicele BET a câştigat 8%, iar BET FI a crescut cu peste 17 procente.

Cel mai important eveniment al săptămânii a fost încheierea ofertei publice de vânzare acţiuni Transgaz, care a adus noi recorduri pentru bursă. Investitorii au subscris acţiuni în valoare de aproape 1,8 miliarde euro, de 28 ori mai mult decât va-loarea ofertei, care a fost de aproximativ 64 milioane euro. Pe tranşa mică, cererea a fost de 11,3 ori mai mare decât oferta, iar pe tranşa mare raportul a fost de 38,9, cu mult peste aşteptări. Un alt record este legat de numărul de investitori care au participat la o ofertă publică de vânzare: 11.593 pe tranşa mică şi 496 în tranşa mare. Spre comparaţie, numărul lunar al investitorilor care au efectuat cel puţin o tranzacţie de cumpărare la bursă a variat în acest an între 8.971 şi 14.070, media pe primele 11 luni fiind de 11.016 investitori/lună. Se observă astfel cât de eficientă este o astfel de operaţiune, prin care sunt oferite public acţiuni ale unei companii cu o bună vizibilitate în rândul investitorilor, pentru atragerea de noi participanţi în piaţa de capital.

Săptămâna recent încheiată a fost favorabilă acţiunilor din domeniul financiar. Indicele principal al bursei a încheiat cu o scădere săptămânală de 0,2%, din coşul indicelui doar acţiunile din sectorul amintit anterior fiind în creştere. Banca Transilvania a câştigat 3,49% până la 0,89 lei /acţiune, care a fost şi nivelul maxim la care s-au încheiat tranzacţii, SSIF Broker a urcat cu 0,76%, iar BRD Groupe Société Générale a câştigat 0,39% la 25,8 lei/acţiune. Indicele a fost influenţat negativ de acţiunile Antibiotice, care după o săptămână volatilă au încheiat la nivelul de 1,77 lei, cu peste 5% mai puţin decât săptămâna precedentă, şi de acţiunile Turbomecanica; acestea, deşi au încheiat săptămâna cu o scădere de 2,2% la 0,65 lei, s-au tranzacţionat şi la 0,6 lei în finalul şedinţei de joi.

Acţiunile societăţilor de investiţii financiare au reuşit să închidă a treia săptămână consecutivă de creştere, recuperând astfel din scăderile înregistrate începând cu luna iulie. Indicele BET FI a câştigat două procente, în scădere fiind la finalul săptămânii doar acţiunile SIF Banat-Crişana. Cele mai bune evoluţii s-au înregistrat pentru SIF Transilvania (+3,4%) şi SIF Oltenia (+2,8%). Încă din finalul săptămânii precedente, indicele BET FI reuşeşte să se menţină peste principalele medii mobile, săptămâna analizată aducând o consolidare în jurul pragului de la 80.000 puncte, care este nivel Fibonacci. Sunt şanse mari ca acest nivel să reziste ca suport, şi atunci atenţia se va orienta către pragul de la 86.400 puncte. Acesta poate fi testat în finalul ultimei săptămâni de tranzacţionare din acest an, 21 decembrie fiind ultima şedinţă de tranzacţionare.

82-9522-30bursa51.jpg