Capital: Ce este Neuro-Linguistic Programming (NLP)?
Christian N. Iordanescu: Teza de baza a NLP pleaca de la constatarea ca toata experienta vietii noastre ,,se salveaza,, in creier cu ajutorul legaturilor sinaptice ale neuronilor. Aceste informatii ajung intr-o ,,arhiva,, in subconstient. Ele se pot gasi oricand, se pot aduce pe suprafata constienta si pot fi prezentate mai departe cu ajutorul limbajului. NLP este un manual al descoperirii si folosirii, pana la epuizare, a calitatilor ascunse ale subconstientului.
Capital: Oricine poate ,,invata,, si folosi metodele NLP?
Christian N. Iordanescu: Imi permit sa fac o referire la ,,Teoria aisbergului,, a lui Sigmund Freud, care spune ca intreaga noastra forta de propulsare se formeaza intr-o structura extrem de complexa, aflata in subconstient. El precizeaza ca numai 1/5 sau chiar 1/7 din aisberg se afla la suprafata apei. Plecand de la aceasta teorie, va pot spune ca toti cei interesati intr-un program, fie ca este unul de comunicare, motivatie sau oricare altul, trebuie sa imbrace mai intai un costum de scafandru si sa exploreze cat mai mult acea parte a aisbergului aflata sub apa.
Capital: Pentru a putea face astfel de cercetari trebuie sa te lasi pe mana unui antrenor capabil sa te convinga de faptul ca poti… inota in apele adanci ale subconstientului.
Christian N. Iordanescu: Poate ca va trebui sa avem putina incredere, nu intr-un guru, ci in propriul sistem neuro-fiziologic. O data ce avem incredere intr-un sistem, incercam sa obtinem cele mai bune rezultate de la acesta, ca de la un calculator. NLP ne da posibilitatea sa facem ceea ce sistemul ratiune-corp ne spune ,,Da! Avem potentialul sa o facem!,, Ne pune la dispozitie o structura care ne permite sa ne antrenam subconstientul pentru atingerea obiectivelor personale, bine definite.
Capital: In ce consta succesul folosirii metodelor NLP?
Christian N. Iordanescu: Prin autocunoastere, prin descoperirea unor calitati pe care le posedam. Explorarea subconstientului ne permite sa descoperim comori imense, pe care multi dintre noi nici nu stim ca le avem. Aceste calitati le aducem pe platforma constientului, si apoi le folosim cu scopul de a schimba comportamentul fata de alte persoane din mediul nostru inconjurator, de a avea succes in comunicare, de a modifica ceea ce in trecut parea negativ.
Capital: Cum fac sa descopar ,,comoara,,?
Christian N. Iordanescu: NLP ne pune la dispozitie un sistem, niste reguli, presupozitii in care ne spune ca in orice comportament negativ se ascunde o intentie pozitiva. Nu ne ramane decat sa descoperim cine anume raspunde de acest lucru. NLP ne spune ca, in subconstient, o parte a personalitatii raspunde de acest comportament si atunci nu ne ramane decat sa o descoperim, sa putem lua contact cu acea parte si sa modificam comportamentul.
Capital: Puteti exemplifica?
Christian N. Iordanescu: Iau cel mai simplu exemplu din educatia copiilor. Cand acestia pun mana pe cutit, de regula, parintii ii cearta. Intentia lor este, desigur, pozitiva, dar comportamentul este negativ. In NLP exista o presupozitie foarte importanta: subconstientul nu intelege negatia. Daca spunem copilului sa nu puna mana pe cutit pentru ca se taie, el va pune mana deoarece subconstientul exclude negatia. Pentru a nu se ajunge aici, trebuie sa cer ajutor creativitatii si sa-i explic copilului, fara sa folosesc negatii sau interdictii, de ce este periculos cutitul.
Capital: Cum poate fi folosit NLP in organizatie sau in dezvoltarea carierei?
Christian N. Iordanescu: Cele mai multe probleme intr-o activitate apar cand conducatorul nu se poate intelege cu oamenii din echipa. Factorii principali sunt problemele familiale, prietenii, educatia, experienta profesionala etc. Un conducator trebuie sa invete sa recunoasca acesti factori umani si sa-i manuiasca. Un studiu facut de curand in SUA arata ce diferente majore exista intre ceea ce crede muncitorul ca este important si ce crede seful. Pe locul intai, muncitorul claseaza aprecierea muncii facute bine; seful claseaza enuntul pe locul 8. Parerea luata in consideratie la muncitor apare pe locul 2, la sef pe locul 10. Enuntul ,,Sa fie luat in considerare,, la muncitor este pe locul 3, la sef pe locul 9. Muncitorul trece salariul pe locul 5, seful pe primul loc.
Capital: Ce poti invata prin metodele NLP pentru a atinge succesul in cariera si viata personala?
Christian N. Iordanescu: Inveti sa te descoperi. Identifici care sunt obiectivele personale si cum sa le atingi. Obiectivele personale, obiectivele organizatiei, membrii echipei si obiectivele lor personale trebuie sa devina un intreg.
Programarea pentru succes
Toti oamenii poseda o adevarata comoara de calitati ascunse, nedescoperite, aflate in subconstient, fapt dovedit de renumiti oameni de stiinta. Albert Einstein a spus ca oamenii nu folosesc nici macar 10% din potential. Sigmund Freud a demonstrat prin ,,Teoria aisbergului,, acelasi lucru. Pentru deciziile pe care le luam si pentru comportamentul nostru, subconstientul isi ia raspunderea intr-o proportie de 80%.
Pe la mijlocul anilor 70, informaticianul si psihologul Richard Bendler si profesorul de lingvistica John Grinder de la Universitatea din Santa Cruz, California, impreuna cu mai multi terapeuti recunoscuti in toata lumea, au inceput sa studieze calitatile ascunse ale comportamentului uman, precum si diferite stari sufletesti, pentru a vedea daca si cum se pot controla acestea mai bine. Ideea de baza a fost aceea ca este extrem de greu sa convingi un pacient de metodele terapeutice de vindecare. Ei au pretins ca daca cineva reuseste sa convinga un pacient sa accepte o terapie potrivita sau sa duca o viata sanatoasa, acel cineva trebuie sa fie un geniu in comunicare. Cu timpul metodele NLP, imbunatatite si dezvoltate, au fost preluate in multe programe de comunicare, management si dezvoltare profesionala.In timpul cercetarilor s-au descoperit lucruri noi despre limbajul corpului si semnale verbale din adancul subconstientului, ceea ce a facut posibil sa se perceapa calitati ascunse care, aduse in constient, puteau fi influentate. Rezultatele cercetarilor intreprinse au fost combinate cu studiile de lingvistica, ceea ce a permis dezvoltarea unui sistem simplu de terapie comunicativa, Programarea Neuro-Lingvistica (NLP).
Carte de vizita
· Christian N. Iordanescu s-a nascut in ianuarie 1960 la Brasov.
· In 1978 s-a stabilit in Germania, la Stuttgart, unde a urmat intre 1979 si 1983 scoala de tehnicieni in constructii.
· Intre 1980 si 1990 a fost angajat al armatei si guvernului american in Europa.
· A studiat teoria si practica managementului general, fundamente economice si programarea neuro-lingvistica (NLP Basic).
· In calitate de specialist in domeniul NLP Basic, preda si asigura pregatire practica dupa metode NLP Basic in domeniul comunicarii, motivatiei, managementului timpului si al stresului, precum si coaching.