În ultima lună, cele mai discutate subiecte economice în sursele online relevante din România au inclus controalele ANPC, evoluțiile de pe piața auto, precum și activitatea BNR și a Ministerului de Finanțe. În această perioadă, au fost publicate aproximativ 28.600 de articole web și postări pe Facebook legate de economie. Numărul lor a depășit astfel mențiunile despre securitate și apărare (24.900 mențiuni). Numărul de mențiuni dedicate sportului (51.800 mențiuni) este și el inferior, conform datelor centralizate de platforma de media intelligence NewsVibe.

Ziarul Financiar a fost sursa cea mai activă în domeniu, dominând topul mențiunilor, alături de alte publicații specializate în economie. Printre sursele care au abordat în mod frecvent subiectele economice în această perioadă se numără Antena 3 CNN și Fanatik. Acestea au manifestat un interes mai mare pentru teme economice comparativ cu alte perioade, arată informat.ro.

Speculațiile privind posibilitatea unui blackout a produs interes

În ultima lună, au existat mai multe perioade de intensificare a discuțiilor pe teme economice, cu un vârf de interes în jurul datei de 11 iulie. Atunci, au fost frecvent discutate speculațiile privind posibilitatea unui blackout. S-au avut în vedere și comparațiile privind prețul energiei electrice în România față de alte țări din Uniunea Europeană.

Temele economice abordate au inclus o gamă variată de subiecte. S-au avut în vedere de la dezbateri și mesaje privind politicile fiscale, la informații despre prețuri, salarii și locuri de muncă,. Pe listă s-au mai aflat și comentarii referitoare la obiceiurile de consum ale românilor.

Subiectele economice au stârnit interes

În ultima lună, Ziarul Financiar a fost lider incontestabil în privința volumului de conținut referitor la economie. Aici au fost peste 1500 de mențiuni pe subiecte economice atât pe website, cât și pe pagina de Facebook. Alte platforme specializate în economie, cum ar fi profit.ro, economica.net și Financial Intelligence, au ocupat locuri importante în topul surselor. Alături s-au aflat și website-uri de știri precum stiripesurse.ro și ziare.com. În comparație cu perioada anterioară, Antena 3 CNN, Fanatik.ro și HotNews.ro au fost sursele care au publicat cel mai mult despre subiecte economice.

Graficele NewsVibe ilustrează topul surselor online relevante în funcție de numărul de articole și postări pe teme economice. Se indică și trendul de accelerație.

Analiza termenilor cheie sugerează o concentrare semnificativă pe subiecte precum:

  • ANPC,
  • piața auto (inclusiv mașini electrice),
  • domeniul bancar (în special BNR și Banca Transilvania),
  • Ministerul de Finanțe
  • ASF.

Premierul Ciolacu a fost un subiect de interes major

Uniunea Europeană și Comisia Europeană au fost menționate frecvent, alături de China. Termenul „Bloomberg” indică o influență considerabilă a știrilor economice externe. Articolele au abordat și subiecte legate de „antreprenori” și „consumatori”. Dintre actorii politici, premierul Ciolacu a fost un subiect de interes major.

Printre cele mai frecvent utilizate emoji-uri în conținutul economic se numără simboluri care fac referire la statistici și date atașate textelor. Hashtags-urile predominante reflectă eforturile universităților de a-și promova programele de studii în domeniul economic. Au fost incluși termeni precum #admitere, #licenta, #facultate și #master. De asemenea, sectorul #imobiliare, cu varianta sa #realestate, a fost de asemenea prominent.

În afara Capitalei, s-a observat o creștere a discuțiilor despre economie pe Facebook în regiunile Constanța, Cluj, Iași și Mureș.