Acest subiect a fost abordat de către Sergei Stanishev, care între anii 2005 și 2009 a ocupat funcția de prim ministru al Bulgariei. În prezent, acesta este membru al Parlamentului European. În ceea ce privește Schengen, fostul lider al Guvernului bulgar este de părere că cele două state trebuie să își unească puterile pentru a obține rezultate pozitive în acest sens.

Un mandat încărcat

În timpul celor patru ani în care a ocupat funcția de prim-ministru al Bulgariei, Sergei Stanishev a avut de-a face cu numeroase provocări. De la reforme economice, până la combaterea corupției și îmbunătățirea relațiilor cu vecinii și partenerii internaționali ai țării.

Un pas important l-a reprezentat anul 2007, atunci când Bulgaria, dar și România, au fost integrate în Uniunea Europeană. Potrivit informațiilor pe care le-a transmis acesta într-un interviu pentru infofinanciar.ro, unul dintre cele mai importante aspecte ale integrării este învățarea continuă. La acest lucru se mai adaugă și cooperarea și formarea de coaliții.

„Îmi amintesc de 2007, când am devenit membri ai Uniunii Europene, ambele țări. Și bineînțeles că nu știam multe lucruri, aveam multe așteptări, așteptări mari, și că UE ne va rezolva automat toate problemele. Cu economia, cu nivelul de trai, cu corupția. Și, bineînțeles, este un proces de învățare. Cunoștințele nu vin peste noapte. Ai experiențe, atât pozitive, cât și negative. Dar ceea ce este cel mai important de înțeles, și noi încă învățăm, după atâția ani de apartenență deplină, este cum să lucrăm într-un mediu atât de complex și complicat.

Ceea ce trebuie să înțelegem și să învățăm pentru a lucra în acest mediu este să facem coaliții. Pentru că în UE, pe baza spiritului de consensualitate, pe un echilibru, nimeni nu îndeplinește în totalitate interesele țării sale, dar, de asemenea, nimeni nu pierde totul. Așadar, toată lumea este un pic nefericită, dar și un pic fericită. Progresul se realizează în acest fel. Așa că trebuie să învățăm să facem coaliții, să găsim sprijin”, a transmis Sergei Stanishev.

Cooperare între România și Bulgaria

Cele două țări, România și Bulgaria, vin adesea la pachet, după cum a transmis fostul prim-ministru bulgar. Relațiile dintre cele două țări au fost unele apropiate în timpul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Buna comunicare a fost generată de faptul că cele două țări aveau un scop comun.

„Oamenii trebuie să știe că anul 2007 nu a fost garantat. Deci, a fost o dată preliminară, dar trebuia să livrăm. Și, din nou, a trebuit să ne facem mai întâi temele. Ceea ce înseamnă să facem reforme în țările noastre. Să învățăm unii de la alții în aceste reforme, de asemenea, și să le adaptăm la propria noastră țară. Iar celălalt aspect a fost cel extern. Ceea ce înseamnă să prezentăm cazul țărilor noastre în cel mai pozitiv mod posibil”, a declarat oficialul.

Relațiile bune continuă

Un alt lucru pe care l-a mai evidențiat Sergei Stanishev este acela că relațiile dintre România și Bulgaria sunt în continuare unele bune. În plus, acesta îndeamnă la cooperare pentru îndeplinirea unor obiective comune.

„Haideți să lucrăm împreună îndeaproape. Pentru că împreună suntem mai puternici. În atât de multe domenii, interesele noastre coincid. Dar există o serie de viziuni care sunt cu adevărat în așteptare.

Una dintre ele este dezvoltarea de noi infrastructuri. Pentru că trăim într-o zonă foarte agitată. Am văzut că, după începerea războiului, există un mare interes pentru dezvoltarea acestui coridor nord-sud între Ucraina, România, Bulgaria, Grecia și restul lumii. Și va fi vital nu doar acum, din punctul de vedere al situației de pe teren, ci și în perioada de reconstrucție. Pentru că sunt noi coridoare care se conturează, deci trebuie să le conturăm în interesul nostru, al celor două țări. Există o mulțime de muncă care ar trebui să fie făcută de toate ministerele”.

Schengen, prioritate imediată

Atât în timpul discursului său, cât și în cadrul interviului oferit pentru infofinanciar.ro, Sergei Stanishev a vorbit despre aderarea celor două țări, România și Bulgaria, în spațiul Schengen. Deși este o reușită faptul că cele două state au putut intra cu mările și căile aeriene, trebuie depus un efort comun pentru aderarea complete. În acest sens, România și Bulgaria trebuie să coopereze.

„Acum, am făcut un pas în Schengen cu mările și căile aeriene. Și trebuie să ne concentrăm împreună asupra modului de a depăși ultimul obstacol. Veto-ul din partea Austriei privind integrarea noastră deplină în Schengen. Dar acest lucru se aplică și în cazul altor politici. Pentru că împreună putem realiza mult mai multe decât individual. Pentru că fiecare țară are propriile parteneriate în UE cu diferite țări, cu diferite persoane, instituții etc”, a declarat Sergei Stanishev.

Daunele cauzate economiilor

Aderarea la spațiul Schengen este o prioritate imediată a celor două țări, pentru care acestea ar trebui să muncească împreună.

„Cred că ar trebui să demonstrăm că lucrăm cu diferite țări, cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European. De asemenea, aceștia au exercitat presiuni asupra Austriei, astfel încât există unele progrese. Dar ar trebui să arătăm clar Austriei, ca țară, că: în primul rând, este un tratament nedrept. Ceea ce fac ei este o încălcare nu numai a principiilor și valorilor europene, ci și a reglementărilor. Pentru că Comisia Europeană a spus acum 12 ani că am făcut totul din partea noastră și continuăm să facem acest lucru, să fim pregătiți pe deplin”, a evidențiat oficialul european.

Asupra celor două țări au existat prejudicii economice cauzate de faptul că Austria s-a opus integrării celor două. Însă acest subiect nu este unul suficient de dezbătut.

„De asemenea, nu se vorbește prea des despre faptul că se produc prejudicii economice asupra economiilor noastre, asupra țărilor noastre, asupra cetățenilor noștri. Pentru că prejudiciul minim calculat pentru cei 12 ani pentru aceste două țări este de peste 30 de miliarde de euro. Iar cea mai mare parte este, bineînțeles, asupra economiei românești, pentru că aveți o economie mai mare, o populație mai mare”, a mai adăugat acesta.

The Economist Impact

La începutul lunii aprilie 2024, la București, s-a desfășurat cea de-a patra ediție a conferinței The Economist Impact- Romanian Business & Investment Roundtable. În cadrul acestui eveniment, care s-a aflat la cea de-a patra ediție, au fost prezente numeroase personalități importante din cadrul mediului de afaceri, dar și oficiali de rang înalt al Uniunii Europene.