Rusia lucrează deja la un nou truc pentru a urmări submarinele americane: roboți echipați cu sonar. Dar activitatea rușilor este cît se poate de fair-play. Și Statele Unite au dezvoltat o navă de suprafață robotizată de dimensiuni de iaht, concepută pentru a ascunde submarinele diesel.
Rusia a început testarea vehiculelor subacvatice fără pilot (UUV) echipate cu rețele sonare remorcate, potrivit ziarului Izvestia.
Atașate la ancorele flexibile lungi, mai lungi de un km, emițătoarele și receptoarele sonare sunt suficient de departe de zgomotul navei de suprafață, astfel încât să sufere mai puține interferențe. Dezavantajul este că, la fel ca o mașină care trage o remorcă, nava care trage se mișcă mai încet și trebuie să manevreze cât mai atent pentru a evita ruperea legăturii.
„În timpul manevrelor, antena este îndoită, ceea ce înseamnă că semnalul este pierdut sau distorsionat”, a explicat Izvestia. „De asemenea, „cozile” lungi ale antenelor limitează serios manevrele și viteza navelor, împiedicându-le să atace.”
Oficialii Marinei ruse au explicat însă că,„din exterior, robotul de remorcare seamănă cu un submarin mic. Se află la capătul antenei și reglează adâncimea imersiunii sale, rulând în timpul manevrelor navei dacă este necesar”.
„Avantajul antenei tractate este sensibilitatea ridicată, deoarece, datorită lungimii considerabile, este mai puțin afectată de zgomot și vibrații de la centrala electrică a navei purtătoare”, a explicat un expert al Marinei ruse.
Navele de război ruse dotate cu rețele sonare pot detecta un submarin în mișcare la o distanță de 14 până la 19 km, o navă de suprafață la o distanță de 30 până la 100 de km și o torpilă de la 15 până la 30 de km.
Între timp, senzorii remorcați au fost testați și pe Sea Hunter al Marinei americane (fostul proiect ACTUV al DARPA), o navă de suprafață robotică de 130 de metri.
Marina SUA a fost interesată de sonarele remorcate de roboți încă din 2005. Boeing și Lockheed Martin dezvoltă deja proiecte pentru vehiculul subacvatic fără pilot Orca Extra Large (XLUUV), în esență un submarin diesel fără pilot.