Subsidiarele Sberbank şi VTB Group continuă să aibă acces la finanţarea BCE dacă au nevoie de ea, a afirmat vineri un oficial al UE pentru Bloomberg. Acesta a adăugat că nu este permisă folosirea ca garanţii pentru obţinerea de finanţare de la persoane sau entităţi din UE a noilor acţiuni emise sau a obligaţiunilor.
Consiliul guvernatorilor BCE, care este independent de UE în luarea deciziilor, şi-ar putea prezenta opinia privind situaţia celor două bănci ruseşti, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Sberbank este cel mai mare creditor din Europa Centrală şi de Est.
Luna trecută Oficialii Băncii Centrale Europene au actualizat lista băncilor considerate suficient de importante pentru a fi supervizate din luna noiembrie, adăugând subsidiarele din Austria ale celor mai importanţi creditori din Rusia, Sberbank şi VTB.
Joi, UE a anunţat că bănci de stat precum Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank se află pe lista băncilor şi a altor instituţii sancţionate ca răspuns la implicarea Rusiei în estul Ucrainei. Investitorilor europeni li se interzice să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august.
Vineri, Sberbank a anunţat că nu are nicio legătură cu evoluţiile geopolitice şi 'regretă faptul' că au fost impuse sancţiuni. Peste o treime din acţiunile băncii sunt deţinute de investitori din Europa şi SUA iar grupul respectă strict legislaţia statelor unde este prezent şi îndeplineşte toate standardele impuse de autorităţile de reglementare din Europa şi SUA.
Vineri, acţiunile Sberbank au scăzut cu 1,3%, la 72,70 ruble (2,05 dolari), după ce în ianuarie titlurile se tranzacţionau la nivelul record de 103,3 ruble. Indicele Micex al bursei de la Moscova înregistra vineri un declin de 0,7% la 1369,5 puncte.
Sberbank încearcă să se extindă dincolo de statele fostei URSS într-un moment în care unele bănci occidentale îşi vând diviziile din Europa de Est pentru a îndeplini noile norme de capital sau a rambursa ajutoarele de stat de care au beneficiat în timpul crizei financiare.
Obiectivul băncii este obţinerea a cel puţin 5% din profit din operaţiunile internaţionale.AGERPRES