Laboratorul Valisure a detectat, anul trecut, benzen în dezinfectante pentru mâini, creme de protecție solară, deodorante, șampoane, balsamuri, antiperspirante, spray-uri pentru corp și tratamente antifungice.

Contaminarea cu benzen a fost detectată cel mai frecvent în produse cu aerosoli, cu niveluri caracterizate de Food and Drug Administration ca fiind „un pericol la adresa sănătăți și a vieții”, scrie theguardian.com

Substanța chimică a fost găsită în aproximativ 27% dintre produse

Descoperirile sugerează că această contaminare cu benzen este larg răspândită și se află, probabil, în mai multe produse care nu au fost încă testate, a declarat David Light, directorul executiv al Valisure. „Benzenul nu are ce să caute acolo. Ceea ce vedem este o problemă fundamentală în fabricarea multor produse de larg consum”, a spus Light. Până în prezent, Valisure a testat 662 de articole și a găsit substanța chimică în 180 (aproximativ 27% dintre produse)

Procter & Gamble, Bayer, CVS și Johnson & Johnson au anunțat deja retrageri voluntare de pe piață pentru mărcile distribuite pe scară largă, inclusiv Brut, Pantene, Herbal Essences, Old Spice, Neutrogena și Aveeno. Printre mărcile retrase se numără și cele de dezinfectanți pentru mâini.

Valisure a testat aproape 300 de creme de protecție solară sau cele de după soare și a găsit niveluri detectabile în aproximativ 27%, din probe. Analiza Valisure a dezinfectanților pentru mâini a găsit cele mai ridicate niveluri de benzen la mărcile mai mici, care au apărut pe măsură ce, în pandemie, cererea pentru acest tip de produs a crescut.

Substanța chimică „provoacă cancer”, în special leucemie, și afectează organele

Benzenul este un lichid incolor sau de culoare galben deschis, care se formează natural, dar este, de asemenea, produs și de activitățile umane, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). De exemplu, emisiile de automobile și arderea cărbunelui și a petrolului pot elibera benzen în aer; substanța chimică este, de asemenea, utilizată la fabricarea unor materiale plastice, cauciucuri, coloranți, detergenți, medicamente și pesticide, potrivit CDC.

Toxina dăunează sistemului nervos central și organelor de reproducere

Substanța chimică „provoacă cancer”, în special leucemie și afectează organele, a scris Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA. De asemenea, s-a demonstrat că toxina dăunează sistemului nervos central și organelor de reproducere.

SUA au interzis utilizarea benzenului ca ingredient în urmă cu aproape 45 de ani. Administrația SUA pentru Siguranță și Sănătate în Muncă limitează expunerea la locul de muncă la benzen în aer la 1 ppm într-o zi medie și maximum 5 ppm pe o perioadă de 15 minute, potrivit Societății Americane a Cancerului din SUA.

Deși FDA nu poate comanda retragerea de pe piață a unor produse, avocații solicită Agenției să clarifice o limită existentă de benzen, să stabilească noi limite de expunere și să efectueze mai multe teste ale produselor de pe rafturile magazinelor.