Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat noi controale la nivelul ţării şi, în urma neregulilor constatate, a dat amenzi de 1,782 milioane de lei şi 177 de sancţiuni cu avertisment. Peste 700 de unităţi alimentare au fost verificate. Inspectorii au dorit să verifice mai ales denumirea produselor alimentare aflate la comercializare, în raport cu înscrisurile de compoziţie din sistemul de etichetare.
Controlul a avut loc între 21 ianuarie şi 8 martie, în Capitală, cât şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ.
Inspectorii spun că principalele nereguli constatate au vizat: prepararea şi comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food etc. utilizând în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziţie brânză, telemea de vacă, caşcaval, unt etc.; dezinformarea consumatorilor privind compoziţia acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte (brânză, smântână, caşcaval), în realitate acestea fiind absente sau prezente într-un procent redus.
„Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 1,782 milioane de lei şi 177 de sancţiuni cu avertisment. De asemenea, au fost confiscate/distruse produse neconforme (creme de brânză, merdenele cu brânză, pateuri cu brânză, specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, unt, produse semipreparate), s-a aplicat ordonanţă de suspendare a activităţii pentru 30 zile pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a fost interzisă temporar desfăşurarea activităţii în vederea autorizării sau remedierii deficienţelor”, anunţă reprezentanţii ANPC.
Astfel, au fost verificate 708 unităţi, din care 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 de restaurante/catering, 52 fast-food-uri şi 11 magazine alimentare.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a reluat în 2019 acţiunile de control începute anul trecut pentru evaluarea corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancţionarea şi diminuarea fraudelor în domeniu.