Multe produse de uz casnic, cum ar fi șampoanele, loțiunile de corp, detergenții de vase și alte produse de curățare, eliberează constant compuși organici volatili toxici (COV) în aerul din interior.

În plus, au fost identificați COV toxici care se găsesc în produsele utilizate frecvent în birouri și instituții, cum ar fi agenți de curățare, adezivi, agenți de îndepărtare a vopselei și lacul de unghii. Lacunele din legislația americană privind aceste produse înseamnă că nici consumatorii, nici angajații nu știu, în general, ce conțin produsele pe care le folosesc și că se expun unor riscuri majore.

Zeci de compuși organici volatili toxici în produsele de uz casnic

Pentru acest studiu au fost analizate date provenind la California Air Resources Board (CARB), care urmărește COV eliberați din produsele de consum, într-un efort de a reduce smogul. Agenția chestionează periodic companiile care vând produse în California, adunând informații despre concentrațiile de COV utilizate în orice, de la șampoane de păr, până la lichidul de ștergere a parbrizului.

Astfel, au fost găsiți 33 de COV toxici în produsele de larg consum. Dintre acestea, au fost identificate 30 de tipuri de produse și 11 substanțe chimice care trebuie reglementate urgent din cauza toxicității ridicate și a utilizării pe scară largă.

Metanolul, găsit în 58 de categorii de produse

Metanolul a fost găsit în 58 de categorii de produse. Dietanolamina, o substanță chimică folosită frecvent în produse precum șampoane, a apărut în 40 de categorii diferite de produse. Canada și Uniunea Europeană interzic utilizarea acestuia în produsele cosmetice deoarece poate reacționa cu alte ingrediente formând substanțe chimice care pot provoca cancer.

Unele substanțe chimice, cum ar fi N-metil-2-pirolidonă și etilenglicol, sunt, de asemenea, toxice pentru reproducere sau dezvoltare. Cu toate acestea, au apărut în multe produse de îngrijire personală, detergenți și chiar în soluții folosite de copii sau de persoanele însărcinate.

Ce este benzenul și în ce produse se găsește

Anul trecut, Compania Unilever a anunțat că a retras de pe piață câteva dintre produsele fabricate din cauza unor substanțe considerate cancerigene. Unilever a retras în mod voluntar mai multe șampoane de păr din cauza nivelurilor potențial crescute de benzen, un cancerigen uman, potrivit anunțului publicat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA. Gigantul american a decis să retragă produsele respective în urma unei investigații interne, care a identificat propulsorul din aerosoli ca fiind sursa contaminării în mai multe dintre mărcile sale de șampon. Compania a precizat că a lucrat cu furnizorii săi pentru a rezolva problema. Benzenul este o substanță chimică despre care se știe că poate duce la cancer. Expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de benzen poate provoca leucemie, dar și la alte tipuri de cancer.

Pe lângă aerosoli, substanța chimică se găsește și în produsele de uz casnic obișnuite, cum ar fi detergenții, vopselele, ceara pentru mobilă și lipiciul, iar expunerea se poate face prin piele, pe cale orală sau prin inhalare.