Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a dezvăluit planurile Guvernului pentru perioada de după 1 aprilie, când plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale va expira. Conform declarațiilor sale, sprijinul pentru populație va continua, dar într-o formă diferită. Burduja a explicat că subvențiile vor fi acordate în funcție de veniturile familiei, renunțând la criteriul consumului.

Sebastian Burduja: Prelungirea plafonării, o variantă temporară

Sebastian Burduja a menționat pe Digi 24, că scenariul principal la care se lucrează este prelungirea plafonării prețurilor la energie și gaze pentru o perioadă limitată.

Acesta a explicat că măsura ar fi necesară pentru a stabiliza piața în contextul fluctuațiilor actuale ale prețurilor.

„Avem și argumente, având în vedere situația din regiune, având în vedere creșterile de preț la gaz, la energie electrică. La gaz prețurile au crescut cam cu 30% în ultimele luni, la energie electrică cam cu 10-15%” a declarat ministrul.

El a adăugat că această măsură tranzitorie ar putea dura trei sau șase luni, interval în care se vor face ajustări bugetare pentru a acoperi cheltuielile generate de plafonare.

plafonare preț gaze naturale
SURSA FOTO: Dreamstime

 „Având în vedere faptul că avem nevoie de o perioadă de timp să asigurăm o lichiditate în piață, deci producătorii să scoată la vânzare cantități, furnizorii să vină și să cumpere o perioadă tranzitorie, trei luni, șase luni urmează să determinăm în paralel cu proiectul de buget, pentru că și această schemă trebuie finanțată, bineînțeles de la bugetul de stat” a subliniat Burduja.

Bugetul de stat, sursa principală de finanțare

Ministrul a explicat că schema de plafonare a generat datorii importante, care trebuie acoperite pentru a menține funcționarea pieței.

„Sunt și datorii din urmă pe care statul român trebuie să le plătească, pentru că așa funcționează această schemă. Furnizorii acoperă în primă instanță diferența între prețul la factură și prețul real, după care statul vine și le dă banii. Statul nu a acoperit aceste fonduri la timp, asta este realitatea și atunci furnizorii s-au împrumutat, au acumulat dobânzi, au luat credite, deci sunt într-o situație nu plăcută” a detaliat Sebastian Burduja.

Ministrul a subliniat că aceste datorii au dus la dificultăți financiare pentru furnizori, care au fost nevoiți să se împrumute pentru a-și acoperi costurile.

Din acest motiv, o perioadă de tranziție este necesară înainte de implementarea unui nou sistem de sprijin.

„Și atunci de aceea spunem o perioadă tranzitorie, după care trebuie să venim pe o formă de sprijin a românilor vulnerabili”, a mai explicat ministrul.

Sprijin în funcție de venituri, nu de consum

Ministrul Energiei a anunțat că viitoarele subvenții vor fi acordate pe baza veniturilor gospodăriilor, eliminând criteriul consumului redus.

„Principiul de bază rămâne și el, e în aplicat în toate statele Uniunii Europene. Trebuie subvenționat pe baza nivelului socio-economic, vulnerabilitatea fiecărei gospodării, nu pe baza nivelului de consum” a explicat Sebastian Burduja.

El a criticat actualul sistem, care nu face diferența între situațiile socio-economice ale beneficiarilor.

„Sub 100 de kilowați-oră, dacă ești un multimilionar și ai un apartament gol, ai același nivel de sprijin ca o familie care face economie, stinge becul ca să se încadreze la pragul de consum cel mai mic” a exemplificat ministrul.

Prin noile măsuri, Guvernul dorește să asigure un sprijin mai echitabil, direcționând resursele către familiile cu adevărat vulnerabile, într-un context economic marcat de creșteri semnificative ale prețurilor.