Comisia Europeană (CE) a inițiat o anchetă amănunțită pentru a stabili dacă scutirea de la plata taxelor de rețea de care au beneficiat marii consumatori de energie electrică din Germania din 2011 încoace reprezintă ajutor de stat. Dacă se dovedește că da, CE va analiza dacă respectiva scutire ar putea afecta în mod nejustificat concurența în interiorul UE sau dacă are temei.
Rezultatele anchetei vor permite Germaniei și altor părți implicate să aibă propria poziție, potrivit unui comunicat al CE. Amintim că din 2011, în baza unei ordonanța privind taxele de rețea, marii consumatori de energie electrică sunt scutiți de la plata taxelor de rețea. Scutirea, în valoarea de 300 mil. euro în 2012, este finanțată de fapt consumatorii finali de electricitate care din 2012 sunt obligați să plătească o suprataxă de 19 euro.
Din 2011, CE a primit mai multe plângeri din partea asociațiilor consumatorilor, companii din sectorul energetic și cetățeni care susțin că scutirea respectivă este ilegală și este incompatibilă cu ajutorul de stat. Poziția preliminară a CE este că suprataxa plătită de consumatorii finali ar putea fi considerată resursă de stat și că scutirea ar putea să le ofere beneficiarilor un avantaj selective comparativ cu concurența din statele membre.
Altfel spus, este posibil așadar ca scutirea să afecteze competiția în interiorul pieței europene. În același timp, CE va analiza cu mare atenție dacă scutirea poate fi întemeiată pe un obiectiv/interes comun și dacă da, în ce măsură acest obiect/interes comun poate contracara impactul negativ pe care scutirea respectivă îl are asupra concurenței în spațiul european.
Totodată, ca urmare a acestei plângeri, CE va urmări mai amănunțit dacă scutirea a fost finanțată din resurse bugetare încă din 2011 când nu era în vigoare suprataxa de 19 euro.
După cum se știe, Ministerul Energiei pregătește o modificare a schemei de sprijin pentru producția de energie regenerabilă. Ministrul delegat Constantin Niță a invocat tocmai faptul că în Germania de pildă există această situație în care mari consumatori de energie (gen Arcelor Mittal) sunt scutiți de plata cuantumului pentru certificate verzi din factura pe energie spre deosebire de un consumator obișnuit (un IMM sau un spital de pildă) care plătește acest cuantum pentru certificate verzi.
Scutirea distorsionează concurența pentru că instituie o discriminare evidentă între consumatorii foarte mari și cei obișnuiți. La presiunea anchetei CE, guvernul german are deja un draft de lege care elimină orice scutire indiferent de talia consumatorului.