Subvenţii de 22 de milioane de euro pentru primii zece fermieri

Cei mai mari proprietari de terenuri agricole din România, Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu şi Ioan Niculae, au solicitat pentru anul 2009, în total, subvenţii de 12 milioane de euro. În ultimii trei ani, de când fermierii români pot solicita sprijin financiar de la UE, clasamentul marilor beneficiari ai acestor ajutoare a rămas neschimbat. Astfel, conform informaţiilor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, plutonul fruntaşilor este condus detaşa

Cei mai mari proprietari de terenuri agricole din România, Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu şi Ioan Niculae, au solicitat pentru anul 2009, în total, subvenţii de 12 milioane de euro.

În ultimii trei ani, de când fermierii români pot solicita sprijin financiar de la UE, clasamentul marilor beneficiari ai acestor ajutoare a rămas neschimbat. Astfel, conform informaţiilor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, plutonul fruntaşilor este condus detaşat de SC TCE 3 Brazi, societate deţinută de familia deputatului Culiţă Tărâţă. Subvenţia a fost solicitată pentru o suprafaţă de peste 55.520 de hectare. Al doilea loc este ocupat de SC Comcereal Vaslui, controlată de Adrian Porumboiu. Suprafaţa totală a terenurilor pentru care a cerut sprijin financiar este de 27.400 de hectare. SC Interagro, al cărui acţionar principal este Ioan Niculae, se situează pe a treia poziţie. El a declarat o suprafaţă totală de peste 21.000 de hectare.

Subvenţiile care vor fi încasate anul acesta, aferente lui 2009, sunt acoperite, în parte, de la bugetul UE şi, respectiv, de la bugetul naţional. Valoarea sprijinului acordat este de 115,76 euro pentru un hectar de teren.

Țăranii se înghesuie să-şi vândă pământul

„Nu am primit încă niciun ban din subvenţiile pe 2009. Au făcut plăţile doar pentru micii fermieri. Ne-au trimis doar acele adeverinţe în baza cărora am putut lua credite de la bănci, la dobânzile pieţei. Nu au făcut plăţile la timp, ba că nu corespund măsurătorile, ba că se suprapun terenurile. Iar Ministerul Agriculturii nu are niciun program pentru susţinerea fermierilor“, ne-a declarat Triţă Făniţă. El adaugă că fermierii români beneficiază de numai 30-33% din valoarea subvenţiilor primite de ceilalţi agricultori din UE. De aceea, intenţionează să nu mai cumpere terenuri. Mihail Dumitru, ministrul agriculturii, preferă să vorbească despre partea plină a paharului: „Vrem să încheiem procesul de plată pe suprafaţă, pentru 2009, până la 30 mai. Până acum, am plătit 64% din suma totală.“

Ioan Niculae, cel de-al treilea mare beneficiar al subvenţiilor agricole, afirmă că a încasat doar 4% din cele 25 de milioane de lei cât reprezintă ajutorul financiar. Deşi Interagro a solicitat subvenţii pentru circa 21.000 de hectare, societăţile din cadrul grupului au în exploatare 48.500 de hectare, o mare parte din teren fiind luată în arendă.

„Nu ne-au spus când vom primi restul banilor. Între timp, am fost nevoiţi să achiziţionăm o parte din terenul pe care îl lucrăm în arendă. În ultimul an, am primit o mulţime de astfel de cereri, fiindcă oamenii nu mai au nicio speranţă. Vrând-nevrând, a trebuit să cumpărăm pamântul, fiindcă ne afecta suprafeţele compacte. Am achiziţionat teren în Teleorman, Ialomiţa şi mici suprafeţe în Prahova“, ne-a spus Ioan Niculae. Patronul Interagro este de părere că 2010 va fi cel mai dramatic an pentru agricultura românească: „Toate formele de sprijin care se acordau anterior au dispărut şi nu s-a mai pus nimic în loc. Anul acesta este imposibil să se mai reia ciclul agricol pe mai mult de 30-40% din suprafaţa cultivată anul trecut. Iar importurile, care şi aşa sunt destul de mari, vor creşte.“

În ceea ce-l priveşte pe al doilea mare latifundiar, Adrian Porumboiu, acesta nu a putut fi contactat pentru a explica dacă SC Comcereal Vaslui a primit sprijinul financiar solicitat.

Subvenţiile bagă zâzanie între europeni

Politicii Agricole Comune i s-a alocat circa 40 % din bugetul total anual al Uniunii, adică circa 55 de miliarde de euro. Dar întregul sistem urmează să fie revizuit, începând din 2013. În prezent, politica de subvenţii agricole divide blocul comunitar. Pe de o parte, Franţa, cea mai mare beneficiară a acestui sistem, alături de Spania, susţine menţinerea subvenţiilor. În schimb, Marea Britanie, Olanda şi Suedia doresc o reducere graduală a sumelor care sunt astfel alocate fermierilor. Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, susţine că fermierii europeni trebuie sprijiniţi în perioada de criză şi că aceste subvenţii le sunt necesare.

Anul trecut, UE a fost zguduită de un scandal legat de modul în care s-a acordat acest sprijin financiar. În mijlocul controversei s-au aflat banca ICBPI din Milano, care a încasat în total, în mai multe tranşe, peste 180 de milioane de euro, şi compania Italia Zuccheri, care a beneficiat de cea mai mare plată efectuată la un moment dat: 140 de milioane de euro. De asemenea, compania Greencore din Irlanda, care produce alimente pentru Weight Watchers (un furnizor de produse de slăbit), a primit mai mult de 83 de milioane de euro, în timp ce un producător de pui din Franţa, Doux, a primit 63 de milioane de euro.

 

6,43 milioane de euro ar urma să încaseze sub formă de subvenţii agricole SC TCE 3 Brazi SRL, firmă deţinută de familia lui Culiţă Tărâţă (Mihai Tărâţă, 90%, şi Elvira Tărâţă, 10%)


3,17
milioane de euro este valoarea totală a subvenţiilor solicitate de SC Comcereal Vaslui SA, companie controlată de Adrian Porumboiu prin intermediul Racova SA, la care deţine 62% din acţiuni

 

2,44 milioane de euro a solicitat SC Interagro SA, sub formă de subvenţii de la bugetul UE şi de la cel naţional. Principal acţionar al companiei este Ioan Niculae, care are circa 76% din acţiuni