Si acest guvern se arata generos cu tinerii care vor sa cumpere o casa noua, dar au posibilitati materiale reduse. Recent, a fost emisa Ordonanta nr. 76/2001 care modifica si completeaza prevederile Ordonantei nr. 19/1994 privind stimularea investitiilor pentru constructii de locuinte. Conform acesteia, "pentru realizarea locuintelor proprietate personala se acorda, o singura data, o subventie de la bugetul de stat de pana la 30% din valoarea locuintei la data finalizarii acesteia, in functie de
Si acest guvern se arata generos cu tinerii care vor sa cumpere o casa noua, dar au posibilitati materiale reduse. Recent, a fost emisa Ordonanta nr. 76/2001 care modifica si completeaza prevederile Ordonantei nr. 19/1994 privind stimularea investitiilor pentru constructii de locuinte. Conform acesteia, „pentru realizarea locuintelor proprietate personala se acorda, o singura data, o subventie de la bugetul de stat de pana la 30% din valoarea locuintei la data finalizarii acesteia, in functie de venitul mediu net pe membru de familie”. Pot beneficia de aceste facilitati tinerii sub 35 de ani si reprezentantii altor categorii defavorizate, precum invalizii, persoanele cu handicap etc.
Putini vor fi insa norocosii care se vor bucura de prevederile legii: subventionarea se va face in limita unor fonduri disponibile, iar familiile de tineri care se vor inscrie pe listele consiliilor locale vor fi selectate de comisii speciale, asa cum s-a facut si pana acum. In plus, pentru apartamentele puse in vanzare de primarii si care intra sub incidenta acestui act normativ, preturile constructorilor sunt foarte mari – de peste 500 milioane de lei, la apartamente de trei camere, indiferent de oras sau amplasament -si solicitantul de casa trebuie sa depuna un avans minim de 20%, ceea ce inseamna cel putin 100 milioane de lei, bani gheata. Rasplata este insa pe masura: in afara de subventie, beneficiarii sunt scutiti de plata impozitului pe locuinta timp de zece ani de la semnarea contractului si au acces la un credit ipotecar pe o perioada de 15 ani. Cat de avantajos este acest credit este greu de prevazut in acest moment. Ar putea fi foarte avantajos, daca dobanda lui ar fi asa cum pare la prima citire a textului legislativ: formularea ambigua a punctului 3 din Ordonanta nr. 76 („dobanda la suma avansata din depozitul constituit”) lanseaza doua variante foarte convenabile, 5% si 8%, in functie de categoria beneficiarilor, dar nu precizeaza in ce moneda si nu specifica in mod clar ca este vorba de dobanda creditului si nu de avans.
Atunci cand am dorit sa aflam punctul de vedere al initiatorului, Ministerul Transportului, Lucrarilor Publice si Locuintei, am asteptat in zadar raspunsuri la intrebarile: ce fonduri sunt disponibile pentru acest program, cati tineri vor beneficia de el si in ce conditii. Pana la incheierea acestui material, nu am primit nimic, cu toate ca reprezentantii biroului de presa afirmau ca un fax ne va parveni dintr-un moment in altul.
In orice caz, subiectul ramane in atentie, mai ales ca peste doua saptamani este preconizat sa apara si normele metodologice ale acestei ordonante.