Statul român acordă subvenții pentru creșterea animalelor. Nivelul sumelor acestora variază în funcție de specie. În unele situații, sumele pot fi destul de generoase, în funcție de categoria aleasă.

Există un animal pe listă pentru care se acordă o subvenție de 1.330 de lei de la stat. E vorba de bivol. Toate aceste subvenții sunt reglementate în cadrul Planului Național Strategic pentru perioada 2023-2027.

Subvenție pentru bivol și producția de lapte

De remarcat că subvențiile sunt acordate în special pentru creșterea bivolițelor și producția de lapte. Astfel, suma primită depinde de mai mulți factori. Fermierii sunt recompensați în funcție de performanțele și activitățile lor în acest domeniu.

Conform documentului, se acordă 70,24 euro pe Unitatea de Muncă Agricolă (UVM). Acești bani se dau pentru implementarea practicilor de evitare a mulsului traumatic și pentru îmbunătățirea bunăstării ugerului.

Fermierii pot primi sume frumoase pentru creșterea animalelor

agricultura fermieri
Sprijin de la stat pentru fermieri / SURSA FOTO: Dreamstime

În plus, se mai acordă 38,46 euro/UVM pentru menținerea sănătății ongloanelor. O sumă de 22,13 euro/UVM se oferă pentru îmbunătățirea condițiilor de odihnă a animalelor.

În total, fermierii pot primi între 130 și chiar peste 240 de euro pe UVM. Este echivalentul aproximativ a 1.330 de lei, în funcție de implementarea acestor practici.

Cu toate acestea, pentru a beneficia de aceste subvenții, fermierii trebuie să îndeplinească și alte condiții care vizează bunăstarea animalului.

Condițiile pentru a primi 1330 de lei de la stat

De exemplu, pentru a primi o subvenție de 1330 de lei de la stat, animalul trebuie să beneficieze de suficient spațiu. El trebuie să fie ținut în condiții bune. Astfel, se acordă 174,04 euro pe Unitatea de Muncă Agricolă (UVM) pentru extinderea spațiului disponibil alocat fiecărui animal cu cel puțin 15%.

În plus, se mai acordă 18,22 euro/UVM pentru asigurarea unor condiții de odihnă sporite în zona destinată repausului animalelor. Se dau 55,53 euro/UVM pentru a asigura rații furajere optimizate, care să contribuie la îmbunătățirea bunăstării acestora și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Prin urmare, la final, o persoană poate primi în total 247,79 euro pe Unitatea de Muncă Agricolă (UVM). Acest lucru echivalează cu aproape 1.330 de lei, arată AgroInfo.

Beneficiile consumului de carne de bivol

Cu toate acestea, în ciuda interesului ridicat pentru creșterea bivolilor și bivolițelor, nu putem spune același lucru și despre consumatori.

Animalul pentru care primești 1.330 de lei de la stat dacă îl crești nu se bucură de o cerere ridicată în România. Carnea sa este considerată sănătoasă. Laptele este apreciat pentru calitățile sale deosebite. Chiar și nutriționiștii au evidențiat beneficiile laptelui de bivoliță. Acesta este bogat în calciu și oferă o protecție eficientă împotriva bolilor cardiovasculare.

Pe de altă parte, carnea de bivol este mai slabă decât cea de pasăre. Ea conține niveluri reduse de colesterol. Cu toate acestea, pare că aceste avantaje nu sunt suficiente pentru a stimula interesul consumatorilor.