In sectorul zootehnic, pentru 2006, autoritatile au prevazut o suma totala de 400 de milioane RON, cu 30% mai mare fata de acest an. Ministerul Agriculturii a modificat si modul de subventionare , astfel incat subventia se va plati pe cap de animal.

La vită, subventia poate merge pană la 700 de lei pe cap de animal, la care se pot adauga 150 lei pe cap de vita daca ea apartine unei ferme certificate ecologic. La porc, se da o subventie de 120 lei pe cap de animal, respectiv 140 lei daca provine din ferme certificate ecologic. La pasare, se va acorda o subventie de 1,4 lei noi pe cap de pasare. Se vor subventiona de asemenea familiile de albine, coloniile de viermi de matase şi productia piscicola.

Nivelul global al subventiei, in sectorul vegetal, pentru 2006 este de 200 milioane de lei. Si in acest caz, modul de subventionare s-a modificat, trecandu-se la plata pe suprafata. Vor fi subventionate, in principal, culturile la care Romania are cota data de Uniunea Europeana si acele culturi la care exista interes maxim pentru dezvoltare.

Se vor plati 1.500 lei pe hectar la sfecla de zahar si la orez, 1.800 lei pe hectar la tutun si 900 lei pe hectar la plante textile. Plantatiile de pomi fructiferi vor fi subventionate pentru tratamente fitosanitare la nivelul a 400 lei pe hectar, in timp ce cultivatorii de vita de vie nobila vor primi 200 lei pe hectar pentru acelasi scop.

Ministerul Agriculturii va sprijini de asemenea cu trei milioane RON organizarea grupurilor de producători.


Sursa: Capital