Subvenţiile către companiile energetice se vor înjumătăţi

Subvenţiile plătite de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri ar urma să scadă în 2013 la jumătate faţă de anul trecut, respectiv la 297,5 milioane de lei, poitrvit estimărilor instituţiei. Subvenţiile plătite de minister în 2008 au fost de 577,4 milioane de lei, iar în acest an vor scădea la 511,3 milioane de lei. Anul viitor subvenţiile vor totaliza 504,4 milioane de lei, conform proiectului de buget al instituţiei pentru anul 2010, urmând să scadă la 3

Subvenţiile plătite de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri ar urma să scadă în 2013 la jumătate faţă de anul trecut, respectiv la 297,5 milioane de lei, poitrvit estimărilor instituţiei.

Subvenţiile plătite de minister în 2008 au fost de 577,4 milioane de lei, iar în acest an vor scădea la 511,3 milioane de lei.

Anul viitor subvenţiile vor totaliza 504,4 milioane de lei, conform proiectului de buget al instituţiei pentru anul 2010, urmând să scadă la 392,2 milioane de lei în 2011 şi 328 milione lei în 2012.

Lista neagră a FMI

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au stabilit în acest an o listă cu zece companii de stat ale căror evoluţii financiare vor fi monitorizate cu prioritate, în vederea reducerii volumului de subvenţii.

Lista companiilor cuprinde Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei (CNH), Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

Dintre acestea, CNH, Termoelectrica şi Electrocentrale Bucureşti sunt controlate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

SURSA:Mediafax