În ultimii ani, sprijinul financiar venit de la Bruxelles a reprezentat un colac de salvare pentru mulţi fermieri din România. Pentru unii agricultori, acesta este chiar principala sursă de venit.
Anual, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) realizează plăţi către fermieri în valoare de miliarde de euro, dar cele mai mari subvenţii sunt acordate prin Schema de Plată Unică pe Suprafață (SAPS).
În 2014, APIA a efectuat plăți totale către beneficiari în valoare de aproape 1,42 de miliarde de euro, iar din aceşti bani peste 1,3 miliarde de euro au fost direcţionaţi către fermierii care deţin terenuri agricole. Aşadar, în perioada octombrie-noiembrie 2014, au intrat în conturile agricultorilor 641 de milioane de euro, reprezentând plățile în avans aferente SAPS – Campania 2014. Iar a doua tranşă de bani, în valoare de 685,7 milioane de euro, a fost încasată la începutul acestui an, în intervalul ianuarie-februarie. Aceşti bani au ca sursă de finanțare Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA).
În ceea ce priveşte valoarea subvenţiilor alocate per hectar în 2014, Guvernul României a adoptat, în toamna anului trecut, Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului plăților directe unice pe suprafață, a plăților separate și a plăților specifice pentru orez, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal. Astfel, pentru schema de plată unică pe suprafață, cuantumul maxim al plăților a fost de 156,89 de euro/hectar, faţă de 139,17 euro/hectar în Campania 2013. Pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, s-a decis acordarea unui sprijin suplimentar, cu o valoare maximă de 379,17 euro/hectar faţă de 331,78 euro/hectar în 2013. Totodată, cultivatorii de orez vor beneficia de o plată suplimentară de maximum 300 de euro/hectar, acestă sumă fiind similară cu cea acordată în campania trecută.
Astfel, bugetul alocat pentru SAPS se ridică la peste 1,36 miliarde de euro. Pentru acordarea sprijinului suplimentar de care vor beneficia cultivatorii de sfeclă de zahăr s-au alocat încă 8 milioane de euro, în vreme ce alte 3 milioane de euro au fost bugetate pentru aplicarea schemei de plată pentru orez din zonele defavorizate, altele decât cea montană.
În 2013, cei mai mari 42 de fermieri din țară au obţinut împreună 45 milioane de euro. Primele zece companii, care au obţinut subvenţii totale în valoare de 29 de milioane de euro în campania din 2013, prin Schema de Plată Unică pe Suprafață, sunt deţinute de fermieri din judeţele Brăila, Vaslui, Teleorman, Galaţi și Tulcea.
Subvenţii pentru animale
În ceea ce priveşte subvenţiile pentru animale, aici este vorba de mai puţini bani acordaţi, dar nu sunt de neglijat. Legat de suma alocată pentru 2014 pentru fiecare animal în parte, subvenţia pentru bovine pornește de la 102 euro pe cap de animal şi de la 8,66 de euro pe cap de animal pentru ovine şi caprine. În ceea ce priveşte plăţile pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunăstării porcinelor şi păsărilor, acestea sunt între 100 şi 275 de euro. Ajutoarele pentru animalele din zonele defavorizate se ridică la 100 de euro pentru vaca de lapte şi la 300 de euro pentru vaca de carne. În acest an, ajutorul suplimentar pentru tona de lapte este de 20 de euro, sumă similară cu cea din Campania 2013, reiese din datele transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.