Pe 7 septembrie, primul-ministru a semnat Hotarirea de Guvern nr. 770 privind normele pentru stabilirea cuantumului subventiei de la bugetul de stat ce se poate acorda i anul 2000 pentru locuinte cumparate de persoane cu venituri mici. Cotidienele s-au grabit sa anunte ca „s-au reluat subventiile de stat pentru locuinte”, iar stirea a stirnit euforie i casele multor romini. Cum trei sferturi din populatia tarii se icadra i categorie de subventie maxima, de 30% din valoarea locuintei, bucuria i-a cuprins prea repede mai ales pe tineri, care au iceput sa asalteze cu itrebari consiliile locale, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT). Numai ca foarte repede s-au dezumflat: subventiile sunt pur teoretice, se dau doar pentru case construite din bugetele consiliilor locale (care sunt sarace si, i consecinta, nu mai construiesc de ani buni locuinte) si numai anumitor categorii de persoane: tineri casatoriti, eroi ai Revolutiei si bugetari din mediul rural, iscrisi i prealabil pe listele de asteptare de la primarii.
Borbely da vina pe Ministerul Finantelor
Daniela Constantin, sef de serviciu i MLPAT, afirma ca, i acest an, i afara de citeva blocuri din Bucuresti, i tara nu s-a construit nici un apartament care sa se poata icadra i HG nr. 770/2000. Daniela Constantin sustine ca, de fapt, aceasta HG este importanta nu pentru cota subventiilor, care sunt pur teorie, ci pentru ca i functie de nivelul minim al lor se stabileste nivelul maxim al veniturilor pentru cei care au dreptul la locuinte sociale, conform unei traiectorii sucite de calcul.
Atunci cind s-a facut bugetul, nu s-a luat i calcul o astfel de subventionare si, i consecinta, pentru anul 2000 nu exista o alocatie bugetara cu acest scop.
Laszlo Borbely, secretar de stat i MLPAT, sustine ca de vina este Ministerul Finantelor, care tine i sertar de trei luni de zile normele metodologice de aplicare a HG nr. 770/2000 si ca de aceea s-a ratat ocazia cuprinderii fondurilor necesare la rectificarea bugetara pe anul 2000. Laszlo Borbely spera isa ca normele metodologice vor fi gata peste doua saptamini si ca vor fi acordate subventii pentru locuinte, icepind cu anul viitor. Cit priveste fondurile care vor fi disponibile, secretarul de stat afirma ca marimea lor se va stabili i functie de situatiile pe care le vor trimite consiliile locale i aceasta perioada….
Pina una alta, nici bucurestenii care ar avea ce sa cumpere (exista apartamente care se finiseaza i acest an si care costa circa 400 milioane de lei locuinta cu trei camere) si s-ar icadra i criteriile de venituri impuse de HG nr. 770/2000, nu ar avea de unde sa primeasca subventiile.     
Venitul maxim pentru case sociale este de 1.520.000 lei
Locuintele sociale se diferentiaza de apartamentele despre care este vorba i HG nr. 770/ septembrie 2000, construite conform Legii nr. 114/1996, la care ar putea fi aplicate subventii.
Locuintele sociale sunt disponibile numai de ichiriat si sunt administrate de consiliile locale, care subventioneaza o parte a chiriei. L