Subvențiile pentru combustibili fosili, estimate la 6.000 de miliarde de dolari. Studiu FMI

Informațiile respective au fost transmise vineri, 24 septembrie, de către directorul general al FMI la summitul Naţiunilor Unite dedicat energiei.

Amintim că FMI previzionase anterior că astfel de costuri s-au situat la aproximativ 5.200 de miliarde de dolari în 2017.

„Vestea bună este că până în 2025 emisiile globale de carbon ar scădea cu o treime – dacă prețurile combustibililor fosili cresc, pentru a reflecta complet costurile de mediu și de furnizare”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, conform informațiilor transmise de reuters.com

România ar putea lua bani de la FMI?

Anterior, Fondul Monetar Internațional a anunțat că va distribui statelor membre Drepturile Speciale de Tragere (DST), în valoare de aproximativ 650 miliarde de dolari. Anunțul a fost făcut de directoarea FMI, Kristalina Georgieva. Potrivit acesteia, suma ar furniza „un impuls semnificativ” economiilor pentru depășirea crizei generată de pandemie.

Trebuie menționat faptul că această alocare este similară cu tipărirea de bani de către o bancă centrală, deoarece noile Drepturi Speciale de Tragere conferă fiecărui stat membru al FMI mai multe rezerve pe care le poate trage proporţional cu participaţia statului respectiv la FMI.

Amintim faptul că România este membră a Fondului Monetar Internaţional (FMI) din anul 1972, conform datelor BNR, având din data de 2 februarie 2016 o cotă de participare de 1.811,4milioane DST (0,38% din cota totală).

În acest context, având în vedere cota, România ar putea lua aproape două miliarde de dolari de la FMI, aceasta fiind cea mai bună veste pentru țara noastră având în vedere situația actuală.

Directorul FMI a mai adăugat că cea mai masivă distribuire realizată vreodată a monedei de rezervă creată de FMI va furniza lichidităţi suplimentare economiei mondiale, va spori rezervele valutare ale statelor membre şi va reduce dependenţa lor de datoria internă sau externă, mult mai scumpă.

„Alocarea reprezintă un impuls semnificativ pentru omenire şi, dacă va fi utilizată pe scară largă, va fi o oportunitate unică pentru a combate această criză fără precedent”, a spus aceasta.

În ceea ce privește modul de întrebuințare al sumelor primite, țările pot folosi moneda de rezervă a FMI pentru a-şi sprijini economiile şi a accelera lupta contra crizei provocate de coronavirus.