Nouă țări și-au retras recunoașterea independenței Kosovo, a afirmat miercuri președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

„Suntem mici, dar așa cum stau lucrurile în lume, nu mai puțin de 106 țări nu recunosc independența Kosovo. Nouă dintre ele și-au retras recunoașterea: Somalia, Burkina Faso, Gabon, Gabon, Eswatini, Libia, Guineea, Antigua și Barbuda, Sfânta Lucia, Maldive”, a declarat președintele Serbiei,  Aleksandar Vucic, în discursul său anual din capitala Belgrad.

„Îl așteptăm pe al zecelea. Un total de 94 recunosc fără echivoc, trei țări nu sunt clare”, a spus el, adăugând că provocările privind Kosovo vor rămâne în 2023.

„Ne așteaptă provocări dificile în ceea ce privește Kosovo. Abia am păstrat pacea… nu am făcut nicio mișcare unilaterală…”, a adăugat el.

Kosovo, locuit predominant de albanezi, s-a desprins de Serbia în 1999 și și-a declarat independența în 2008. El aspiră la aderarea la UE și urmărește să obțină un regim fără vize pentru zona UE, transmite AA.com

Serbia nu a recunoscut niciodată independența Kosovo

Însă Serbia nu a recunoscut independența Kosovo și consideră fosta sa provincie ca fiind teritoriul său.

De asemenea, Kosovo nu este membru al NATO sau al ONU.

Serbia se opune cererii de aderare a Kosovo la organizațiile internaționale, susținând că demersul încalcă Tratatul de la Washington, Tratatul de la Bruxelles și Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

În 2020, liderii sârbi și kosovari s-au întâlnit într-un dialog de două zile la Washington, sponsorizat de SUA, în cadrul căruia au convenit să normalizeze legăturile economice.

Ambele părți au convenit să înghețe campaniile de recunoaștere/nerecunoaștere diplomatică.

Tensiuni între Serbia și Kosovo

Tensiunile recente au părut să se atenueze în urma unei decizii de înlăturare a baricadelor care blochează principalul punct de trecere a frontierei.

Etnicii sârbi din Kosovo au început să ridice blocurile la 10 decembrie în semn de protest față de arestarea fostului ofițer de poliție Dejan Pantic.

Anterior, a avut loc o dispută legată de plăcuțele de înmatriculare. Guvernul de la Pristina a cerut ca etnicii sârbi să predea plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor emise de Serbia și să le înlocuiască cu plăcuțe emise de Kosovo.

Vucic a declarat că nu va modifica Constituția Serbiei pentru a candida pentru un nou mandat, adăugând că, de asemenea, nu va mai conduce partidul său politic, Partidul Progresist Sârb.

„Acesta este ultimul meu mandat, nu voi schimba Constituția, nimic de genul acesta … În prima jumătate a anului viitor, nu voi mai fi nici măcar președintele partidului meu politic”, a declarat președintele Serbiei.