Succesorul lui Jirinovschi susține că Transnistria aparține Rusiei și că Moscova ar trebui să aibă o atenție sporită pentru acest teritoriu

transnistria moldova

SURSA FOTO: Dreamstime

Succesorul lui Vladimir Jîrinovschi, cel care a preluat șefia Partidului Liberal-Democrat din Rusia, Leonid Sluțki, a declarat că regiunea separatistă „Transnistria” din Republica Moldova aparține Rusiei și că este necesară dezvoltarea proiectelor de infrastructură în zonă.

Leonid Sluţki l-a succedat pe Vladimir Jirinovski la conducerea Partidului Liberal-Democrat, un partid care este considerat utranaționalist în Rusia.  Șeful partidului le-a sugerat autorităților de la Moscova să-şi sporească atenția pentru Transnistria, despre care a declarat într-o emisiune televizată miercuri că această regiune „aparţine Rusiei”, a relatat RIA Novosti.

„Transnistria este teritoriul nostru. Este necesar să reconstruim aeroportul din Tiraspol. Pe lângă centrala termo-electrică Moldovenească ( Centrala termoelectrică de la Cuciurgan) trebuie dezvoltate şi alte proiecte importante de infrastructură. Suntem în contact cu conducerea transnistreană”, a declarat Leonid Sluţki.

Declaraţiile acestuia au fost transmise marţi de un canal de televiziune care aparține LDPR, aceasta fiind o formaţiune despre care presa de opoziţie din Rusia susţine că este o „creaţie a FSB”.

Leonid Sluțki împărtășește aceleași viziuni politice pe care le-a avut și Jirinovski

Noul președinte al partidului pare să îmbrățișeze aceeași ideologie cu Vladimir Jirinovski, politicianul considerat extremist și ultranaționalist care a decedat în aprilie 2022. Jirinovski a intrat în atenția opiniei publice pentru tiradele sale antioccidentale, a informat publicația independentă Zona.Media.

La funeraliile jurnalistei Daria Dughina, fiica ideologului conservator Aleksandr Dughin, liderul LDPR a pronunţat formula „O ţară, un preşedinte, o victorie!”, ceea ce înseamnă „Ein Volk, ein Reich, ein Führer”, un slogan folosit în trecut de naziști.

Transnistria, zona separatistă din estul Republicii Moldova pe teritoriul căreia sunt instalate forțele ruse „de menținere a păcii” și Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), este deseori vizată de decidenții statului rus în discursurile acestora, informează presa din Republica Moldova.

Serghei Lavrov a acuzat autoritățile de la Chișinău spunând că acestea nu-și doresc o soluționare pașnică a conflictului din Transnistria

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat pe 2 septembrie că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova şi că autorităţile de la Chişinău ar evita un dialog direct cu Tiraspolul pentru că şi-ar dori soluţionarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică.

În continuare, acesta a avertizat că o situaţie de ameninţare la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria risca să declanşeze o confruntare militară cu Moscova.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care dintotdeauna a militat pentru rezolvarea pașnică și diplomatică a conflictului din Transnistria, a calificat declaraţiile lui Lavrov drept o „provocare ordinară”, cu scopul de a destabiliza situaţia din Republica Moldova pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, stat vecin cu Republica Moldova. Aceasta a îndemnat cetăţenii moldoveni „să nu se lase manipulaţi” de astfel de declaraţii, potrivit Deschide.md.