In Europa se asteapta la o inrautatire a situatiei economice, industria nationala ramanand singurul sector in care asteptarile managerilor sunt inca ridicate.
Managerii europeni nu sunt singurii pesimisti cand vine vorba de bunul mers al economiei, atat pe plan national, cat si mondial. In China si India acestia sunt chiar mai putin increzatori decat erau acum trei luni, in parte si din cauza cresterii sentimentului protectionist in Statele Unite si in Europa. In contextul economiei globale, aceste tari vor trebui sa faca fata atat scaderii exportului, cat si cresterii pretului la petrol, factori care le vor afecta mai mult decat pe celelalte state. Directorii companiilor de IT si telecomunicatii raman cei mai increzatori in economia nationala, cu toate ca, de cand cele doua industrii au continuat sa se consolideze pe piata si sa faca fata unor noi surse de competitie, increderea lor a scazut fata de anul trecut.
La capitolul resurse umane, managerii sunt tot mai putin dispusi sa-si mareasca numarul de personal din firmele lor: daca in mai 2004 435 dintre directori spuneau ca au in plan cresterea fortei de munca din firmele lor pentru urmatoarele sase luni, in iulie 2005, doar 34% mai sustin asta. Directorii companiilor de IT si telecomunicatii sunt cei mai volatili in ceea ce priveste personalul angajat. Ei sunt la fel de dispusi sa spuna ca isi vor mari numarul de angajati, la fel cum pot spune ca si-l vor diminua.
Increderea tot mai mica in mediul de afaceri este influentata si de activitatea economica din ultimii ani. 2004 a fost un an prosper pentru oamenii de afaceri din doar 58 de state din lume. Reformele realizate aici au condus la simplificarea unor aspecte legate de legislatie, conditii de munca si credite, ceea ce a permis fie dezvoltarea companiilor, fie consolidarea lor. In topul primelor zece tari cu cele mai multe reforme aplicate se afla Slovacia, Columbia, Belgia, Finlanda, India, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia si Spania. Acestea au permis introducerea unui program de lucru flexibil, angajarea unui personal fara experienta si au incurajat aparitia de noi afaceristi prin acordarea de credite in conditii avantajoase.
Cel mai mare impuls dat statelor din Europa pentru a reforma economia nationala a fost competitia pentru integrarea in Uniunea Europeana. 36 din 89 de reforme – privind constituirea unei afaceri, protectia investitorilor, angajarea si disponibilizarea personalului, reinnoirea contractelor si obtinerea de credite – au avut loc in cadrul statelor membre UE. Statele nou intrate si-au imbunatatit mediul de afaceri pentru a face fata concurentei de pe piata unica. Cu toate aceste eforturi, performantele economice au fost diferite. Lituania si Slovacia au patruns in topul primelor 20 de state cu cele mai bune conditii in afaceri. Liderul este Noua Zeelanda, urmata de Statele Unite, Singapore, Hong Kong si Australia.
In partea de jos a clasamentului se afla tarile cu cele mai dificile conditii in realizarea afacerilor. Mai putin de un sfert din tarile sarace si-au concentrat reformele in a simplifica modalitatile de a incepe o afacere si in a imbunatati sistemul de informatii privind creditele. Nu s-a facut nimic insa pentru rezolvarea problemei somajului, a birocratiei sau cea a firmelor fara profit.
In ceea ce priveste increderea managerilor din Romania in mediul de afaceri, aceasta este mult mai ridicata decat a fost in 2004. Majoritatea firmelor romanesti, 67%, considera ca dezvoltarea lor va fi mai buna anul acesta, procentaj care conduce la o apreciere pozitiva a evolutiilor mediului de afaceri. Directorii firmelor din domeniul productiei sunt mai increzatori in dezvoltarea economiei nationale fata de cei din domeniul serviciilor (69% companii de productie, comparativ cu 63% companii din sectorul serviciilor). Aceste previziuni ale managerilor au fost determinate in primul rand de intrarea Romaniei in NATO si de recunoasterea si acordarea statutului de economie de piata functionala.
Increderea directorilor de companii In economia globala
Increderea directorilor executivi in economia globala a scazut dramatic fata de luna martie 2005. Pentru prima oara se intampla ca oamenii de afaceri europeni care cred ca economia Europei s-a inrautatit sa depaseasca cu mult numarul celor care considera ca aceasta s-a imbunatatit. Ba mai mult, majoritatea directorilor executivi de companii cred ca situatia se va inrautati in ultimele sase luni. Domeniul economic caruia acestia ii acorda cel mai mare credit de reusita este industria.
Cei mai increzatori in succesul afacerilor lor sunt directorii firmelor de IT si telecomunicatii.
Sectoarele catre care s-au orientat reformele In 2004
Reformele din mediul afacerilor realizate in peste 145 de state au condus la simplificarea unor aspecte legate de reglementari, conditii de munca si credite. Slovacia a fost lider in reforme, permitand introducerea unui program de lucru flexibil, angajarea unui personal fara experienta si incurajand aparitia de noi afaceristi prin acordarea de credite in conditii mai avantajoase.
In topul primelor zece tari reformatoare se afla Lituania si Polonia, state nou intrate in UE.
Cat priveste Belgia, Finlanda, Norvegia, Portugalia si Spania, acestea si-au redus costurile
in afaceri, ceea ce le-a permis sa intre in top.