Conform celor spuse de către ministrul Economiei în data de 19 noiembrie, acesta doreşte ca latura economică a parteneriatului strategic dintre România și SUA să ajungă din urmă latura militară.
Declarația lui Virgil Popescu a fost făcută la Mihail Kogălniceanu, în timpul participării la exerciţiul militar comun româno-american Rapid Falcon.
„Ne aflăm astăzi aici pentru a asista la acest exerciţiu între armatele celor două ţări, o latură militară a parteneriatului strategic care, dacă mai era nevoie, ne arată că acesta a ajuns la maturitate şi funcţionează foarte bine. Da, este momentul când doresc ca şi latura economică a parteneriatului strategic să ajungă din urmă latura militară a acestui parteneriat şi să funcţionăm foarte bine”, a declarat acesta.
Investiții americane de succes în România
Ministrul Economiei a menţionat, printre alte investiţii realizate, că Aerostar Bacău este centru de mentenanţă al avioanelor de luptă F-16, iar Romaero va deveni centru de mentenanţă pentru elicopterele Black Hawk.
„Avem exemple deja de succes, avem de exemplu centrul de mentenanţă al avioanelor F-16 de la Aerostar Bacău, avem viitorul centru de mentenanţă pentru elicopterul Black Hawk, de la Romaero, care arată că industria de apărare porneşte datorită cooperării industriale cu industria din Statele Unite de înzestrare a armatei.
Să nu uităm acordul interguvernamental care a fost parafat la Washington în cursul lunii septembrie, prin care cooperarea în domeniul energiei nucleare civile a început între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite, iar retehnologizarea reactorului unu, ca şi al reactoarelor trei şi patru de la Cernavodă se va face într-un consorţiu euroatlantic cu finanţare americană. (…) Dacă vorbim de gazele naturale, nu trebuie uitată investiţia americană de aici de la malul mării, Black Sea Oil & Gas va scoate prima cantitate de gaz în cursul anului viitor, prima exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră”, a adăugat Virgil Popescu.
De asemenea, acesta a făcut către investitorii americani un nou apel ca să vină în România, în condiţiile în care Guvernul de la Bucureşti le asigură predictibilitate şi stabilitate.
„Sunt câteva exemple de investiţii americane în România care sunt de succes şi sunt convins, şi doresc, şi vreau să fac un apel către investitorii americani să vină în România, să facă investiţii în România, pentru că actualul guvern este unul care asigură predictibilitate şi stabilitate, că asta îşi doresc investitorii. Şi sunt convins că în urma acestor investiţii, atât poporul român, cât şi poporul american, companiile române şi americane vor avea de câştigat”, a conchis ministrul Economiei.
Peste 130 de militari români şi americani cu 30 de mijloace tehnice participă, joi, la exerciţiul româno-american Rapid Falcon, organizat de Statul Major al Forţelor Terestre şi Forţele Terestre ale SUA în Europa, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi Poligonul Capu Midia.
Sursă foto: INQUAM/Alexandra Pandrea