Din pacate, putine oferte publice de cumparare (OPC) se incheie cu succes pentru investitori. Conform datelor statistice detinute de Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM), mai putin de jumatate din ofertele publice de cumparare s-au incheiat cu succes, respectiv procentajul de colectare a actiunilor de pe piata a depasit 70% din numarul total al actiunilor pe care a vrut sa le achizitioneze investitorul. „Investitorii sunt atrasi de unele SVM-uri prin comisioanele mici practicate pentru lansarea ofertelor publice. Dar valoarea comisionului nu este un atu pentru succesul unei astfel de operatiuni”, sustin surse din CNVM care au dorit sa ramana anonime. Practic, multe oferte publice de cumparare ofera preturi neatractive pentru proprietarii actiunilor.
In cei cinci ani si jumatate de functionare a pietei de capital, doar patru oferte publice s-au incheiat cu valori totale ce se apropie de patru milioane de dolari. Cea mai importanta dintre ele a fost achizitionarea de catre grupul francez Lafarge a pachetului de actiuni Romcim, cu o valoare totala de 489 de miliarde de lei. La data incheierii acestei tranzactii, valoarea totala subscrisa reprezenta echivalentul a aproximativ 50 de milioane de dolari. Intermediarul tranzactiei, societatea de valori mobiliare ABN AMRO Securities, s-a desfiintat dupa aceasta operatiune. Cu numai cateva luni inainte, o alta SVM – Austro ROM (actuala Euro Invest Vision) a incheiat cu succes oferta publica pentru achizitionarea unui pachet de actiuni Silva Mures. Valoarea totala a tranzactiei – 99,57 miliarde lei – reprezenta in luna mai 1998 aproximativ 11, 8 milioane de dolari. Corona Radulescu, director general al Euro Invest Vision, societate care a intermediat tranzactia, sustine ca nu valoarea comisionului a determinat clientul – Brau Union AG – sa apeleze la serviciile acestei SVM. „E firesc ca un client sa poarte discutii preliminare cu mai multi intermediari, pana se hotaraste care va fi SVM ce va lansa oferta publica de cumparare”, afirma Corona Radulescu. Directorul general la Euro Invest Vision considera ca experienta SVM pe care o conduce, concretizata in derularea a sase oferte publice (trei de cumparare si trei de vanzare), la care se adauga o oferta publica primara si un plasament privat garantat, constituie argumente tari in atragerea potentialilor clienti.
Clientii solicita operatiuni complexe
De altfel, Euro Invest Vision a inregistrat, pe parcursul celor cinci ani de activitate pe piata de capital, o cifra de afaceri totala de aproximativ 35 de milioane de dolari. „Cifra de afaceri este mult sub capacitatea SVM, dar trebuie sa tinem cont de regresul inregistrat in ultimii ani de piata de capital”, precizeaza Corona Radulescu.
La sfarsitul anului trecut, o alta oferta publica avea sa ocupe un loc in topul celor mai mari lansate pe piata de capital romaneasca. Unicapital si ING Barings Securities au reusit sa achizitioneze pentru clientul Damen Shipyards aproape un milion si jumatate de actiuni emise de compania Santierul Naval Galati. Tranzactia, in valoare totala de 88,96 miliarde lei, ocupa un onorabil loc trei in topul celor mai mari oferte publice derulate pe Rasdaq. Situatia a ramas neschimbata timp de cinci luni, cand a fost lansata oferta Tofan Holding, pentru achizitionarea actiunilor Victoria Floresti. Grupul de Intermediere Financiara (GIF) a reusit sa incheie aceasta tranzactie cu o valoare de 105,95 miliarde lei, devansand OPC-ul pentru Santierul Naval Galati. Directorul general al GIF, Viorica Baciu, considera ca succesul OPC-ului lansat pentru Victoria Floresti s-a datorat complexitatii operatiunilor in care s-a implicat SVM. „GIF a participat la toate operatiunile pentru preluarea actiunilor Victoria Floresti. Ma refer aici si la negocierile care s-au purtat cu clientii institutionali care erau detinatori de titluri Victoria, respectiv SIF Muntenia, Broadhurst Investments, Lindsell si Hesketh Entreprises. Mai mult, am pregatit un studiu pe baza caruia am propus clientului (Tofan Holding) sa lanseze oferta la un pret atractiv pentru proprietarii de actiuni”, afirma Viorica Baciu.
Comisionul obtinut de GIF pentru tranzactia cu actiunile Victoria Floresti a adus pentru SVM un profit sub nivelul taxelor percepute pentru aceeasi operatiune de institutiile pietei de capital. „Nu va pot spune daca acest comision este mic sau mare, dar trebuie luat in calcul ca logistica pentru operatiuni de asemenea amploare implica niste cheltuieli ce trebuie acoperite: publicitatea prin mass-media, cheltuieli pentru negocieri
”, afirma Viorica Baciu. Directorul GIF considera ca pe cartea de vizita a unei SVM trebuie trecuti si clientii pe care aceasta ii are. Cu o cifra de afaceri realizata in anul 2000 in valoare de 6,14 miliarde lei, Grupul de Intermediere Financiara a obtinut anul trecut un profit brut de 1,56 miliarde lei. Printre clientii importanti ai acestei SVM se numara Asirom, Tofan Group si Transfer International Spedition. GIF opereaza si ca agent de privatizare pentru APAPS, fiind partener al aceste institutii in vanzarea pachetelor de actiuni Sicomed, Navrom si Albapam.
Succesul ofertelor publice creste profitul in SVM-uri
17 mai 2001, 12:00
Ultima modificare în 17 mai 2001, 15:00
Din pacate, putine oferte publice de cumparare (OPC) se incheie cu succes pentru investitori. Conform datelor statistice detinute de Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM), mai putin de jumatate din ofertele publice de cumparare s-au incheiat cu succes, respectiv procentajul de colectare a actiunilor de pe piata a depasit 70% din numarul total al actiunilor pe care a vrut sa le achizitioneze investitorul. "Investitorii sunt atrasi de unele SVM-uri prin comisioanele mici practicate pentru l
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Berea Carlsberg a intrat pe piata romaneasca
- BRD estimeaza un profit net de 1.709 miliarde lei
- Romanii sunt experti, dar putini indeplinesc toate conditiile pentru exercitarea profesiei
- Seminar pentru combaterea coruptiei
- Desi termenul limita pentru depunerea bilanturilor a fost 15 aprilie, pana astazi, doar cateva firme au facut acest lucru.
- A scazut valoarea de piata a RomTelecom
- Un pic mai bine pentru IMM-uri
- APAPS pierde pe propria mana
- Asigurari de 310 mil. USD in anul 2000
- Romania depinde de Gazprom