Producătorul japonez de jocuri video Nintendo a raportat, miercuri, pierderi nete de 24,53 miliarde yeni (232 milioane de dolari) în perioada aprilie - iunie 2016, primul trimestru al anului fiscal japonez, din cauza aprecierii yenului şi a vânzărilor sale de console video, dar, cu toate acestea, speră să revină pe creştere graţie succesului mondial al jocului Pokemon Go, transmite Reuters.
Lansarea jocului Pokemon Go la începutul acestei luni a permis grupului Nintendo să-şi dubleze capitalizarea bursieră în trei săptămâni. Cu toate acestea, Nintendo, care deţine 32% din acţiunile Pokemon Company, compania care are drepturile asupra popularului Pokemon Go, a avertizat anterior că succesul acestui joc va avea un impact limitat asupra rezultatelor sale pe primul trimestru.
În perioada aprilie – iunie 2016, Nintendo a înregistrat pierderi din exploatare de 5,13 miliarde yeni, comparativ cu un profit net de 1,15 miliarde yeni în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care vânzările au scăzut cu 31,3% în ritm anual, până la 61,97 miliarde yeni. Nintendo a precizat că aprecierea yenului în raport cu alte valute i-a provocat pierderi de aproximativ 35 miliarde yeni.
O altă lovitură pentru Nintendo a venit din partea vânzărilor slabe de console de jocuri video, în condiţiile în care vânzarea de console Wii U a scăzut cu 53% în ritm anual, până la 220.000 de unităţi, iar vânzările de console 3DS au coborât cu 7%, până la 940.000 de unităţi.
În pofida pierderilor din primul trimestru, Nintendo şi-a menţinut estimările potrivit cărora, pe ansamblul exerciţiul fiscal 2016/2017, care se va încheia la finele lunii martie 2017, profitul său operaţional va creşte cu 37%, până la 45 miliarde de yeni, în condiţiile în care cifra sa de afaceri va ajunge la 500 de miliarde de yeni.
Pokemon Go este un joc gratuit, care implică găsirea şi capturarea de personaje virtuale Pokemon în diferite locuri din viaţa reală. Practic, utilizatorii se mută din jocul digital în lumea fizică, prin intermediul camerei smartphone-ului lor, făcându-i să descopere locaţii în viaţa reală unde pot găsi, face schimb şi lupta cu pokemoni.
Directorul companiei care a dezvoltat Pokemon GO a declarat că vrea să lanseze jocul în aproximativ 200 de ţări şi regiuni "relativ curând", adăugând că în prezent lucrează la creşterea capacităţii serverelor pentru a putea face faţă unui număr mare de jucători.
Numele Pokemon este o abreviere a cuvintelor Pocket Monsters, care în traducere înseamnă ''monştri de buzunar''.
Agerpres