Nord, Grupul Medical Provita a deschis prima clinică din afara Bucureștiului, la Suceava, ȋn urma unei investiții de 2,5 milioane de euro.
,,Nu mai vreau ca pacienții să vină la București, medicina trebuie făcută local, ȋn comunități, nu pe trenuri și avioane. Ȋn Suceava am găsit oameni interesați, dedicați și foarte multă susținere locală. Proiectul Nord Suceava a fost gata ȋn 10 luni, un timp record având ȋn vedere că vorbim despre 1.800 mp de clinică multidisciplinară, o investiție de 2,5 milioane de euro, mult suflet și energie. Și de-abia ne ȋncălzim, planul este să construim aici un spital multidisciplinar, cu săli de operație și săli de proceduri avansate, inclusiv intervențională”, a declarat dr. Ovidiu Palea, fondator Nord, Grupul Medical Provita.
Clinica are aparatură de ultimă generație
Ȋn cadrul clinicii Nord Suceava funcționează primul centru integrat de Terapia Durerii din nordul țării și un centru integrat al sânului. Pacienții vor beneficia de la diagnostic, la tratament și intervenții minim invazive, cu aparatură de ultimă generație.
,,La Nord Suceava, avem grijă de pacient de la ȋnceput până la final. Omul vine, află ce problemă are și primește tratament. Ca parte de diagnostic, ne-am dus ȋn următoarea ligă, am venit cu un aparat RMN 3 Tesla, primul din zona de Nord a țării, cu un computer tomograf modern, cu o acuretețe superioară celor din piață. După care ne mândrim cu partea de radiologie intervențională oncologică, mai ales prin metode minim invazive. Putem arde tumori, dezactivăm nervi care dor de la formațiuni tumorale și astfel creștem calitatea vieții chiar și pacienților aflați ȋn stadiile paliatice”, a spus Dr. Cătălin Lulciuc, Director General și cofondator al clinicii Nord Suceava.
Consiliul Județean a investit peste 80 de milioane de euro
La evenimentul de lansare a clinicii Nord Suceava au participat medici, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, dar și ai mediului academic. Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, a subliniat faptul că pacienții au de câștigat atunci când au la dispoziție instituții de sănătate atât de stat, cât și private, ȋn aceeași localitate.
,,La nivel de Consiliu Județean, am investit peste 85 milioane de euro ȋn ultimii 10 ani, ȋn Spitalul Județean Suceava, dar pacienții noștri ȋncă mai merg la Târgu Mureș sau la Cluj. De ce? Pentru că acolo există concurență, există și stat și privat. Iar eu am venit astăzi aici să ȋncurajez și privatul, să existe concurență din care să câștige pacientul.
Terapia Durerii urmărește să gestioneze durerea, din păcate, am avut ȋn familie oameni cu boli terminale și știu cât de greu este pentru ei și pentru aparținători acest proces, ȋn special din punct de vedere psihologic. Noi ne programam ȋn Turcia, Viena sau Paris pentru un PET-CT. Ȋl avem acum la Suceava. Ați venit și cu un RMN 3 Tesla, foarte bine, la Spitalul Județean ȋncă nu avem, probabil vom avea, de aici va avea de câștigat pacientul. Sunt extrem de bucuros de această investiție”, a subliniat Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava.
Prezent la evenimentul de lansare a clinicii Nord Suceava, Andrei Baciu, Secretar de Stat ȋn Ministerul Sănătății, a punctat, de asemenea, faptul că accesibilitatea serviciilor medicale este esențială pentru pacienți și că trebuie să existe o colaborare ȋntre sistemul de sănătate de stat și cel privat.
,,Accesibilitatea la servicii medicale este cheia succesului și cheia unei vieți sănătoase și ȋndelungate. Orice sistem de sănătate modern și eficient din lume funcționează pe baza complementarității dintre instituțiile de stat și cele private. Cele de stat au obligația de a fi fundamentale și de a oferi ȋntregii populații o adresabilitate generală, ȋnsă nu au cum să acopere absolut tot. Și atunci intervine privatul, care preia din responsabilitate. Inițiave precum cea de la Suceava ȋncurajează pacienții, dar și pe medicii care vor să se ȋntoarcă acasă și caută un loc, un spital, ȋn care să crească”, a punctat Andrei Baciu, Secretar de Stat ȋn Ministerul Sănătății.
Cancerul de sân va fi detectat mai ușor
Teodora Munteanu, viceprimar al Municipiului Suceava, a spus că investițiile private ȋn sănătate, cum este cea de la Nord Suceava, aduc o creștere a calității vieții cetățenilor.
,,Terapia Durerii ajută pacienții să treacă, cu demnitate, peste boală și să suporte tratamentul. Cancerul de sân s-a dovedit că poate fi tratat și vindecat, dar el trebuie detectat din timp. Aici avem un memograf 3D, cu o rată de detecție mai mare, deci cu cât detectăm mai rapid, cu atât posibilitatea de vindecare e mai mare.
Rezolvarea tuturor problemelor de sănătate, la noi, aici, ȋn oraș, este foarte importantă. Orice investiție locală e importantă, dar cu atât mai mult cele ȋn sănătate, astfel crește calitatea vieții cetățenilor noștri”, a spus Teodora Munteanu, viceprimar al Municipiului Suceava.
Prof. Univ. dr. Mihai Dimian, Prorector al Universității ,,Ștefan cel Mare” Suceava, a subliniat că oamenii din ȋntreaga regiune, plus cei din zona transfrontalieră vor beneficia de serviciile medicale oferite, ȋn premieră, de clinica Nord Suceava.
,,Felicitări pentru o investiție atât de mare, ȋntr-un domeniu prioritar, cum este cel al sănătății. Suntem aici pentru că ne dorim să fie ȋnceputul unui parteneriat de lungă durată, ȋmpreună cu autoritățile publice, cu sistemul de stat și cel privat. Sunteți modești să spuneți că este singurul RMN 3 Tesla din Bucovina, e din Suceava, Neamț, Boțoșani, deci este o ȋntreagă zonă care va putea beneficia de aceste servicii, la care se adaugă zona transfrontalieră”, a declarat Prof. Univ. dr. Mihai Dimian, Prorector al Universității ,,Ștefan cel Mare” Suceava.
Și Dr. Sorin George Hâncu, Președintele Colegiului Medicilor Suceava, a salutat inițiativa Grupului Nord de a investi ȋn zonă.
,,Cred foarte tare ȋn tot ce ține de această nouă ramură a medicinei, Terapia Durerii, pentru că poate schimba viața a mii de pacienți care trăiesc cu dureri cronice. De asemenea, consider că un centru al sânului, ȋn regiune, este maim ult decât binevenit, având ȋn vedere că principala cauză de mortalitate ȋn rândul femeilor din România este cancerul de sân”, a precizat Dr. Sorin George Hâncu, Președintele Colegiului Medicilor Suceava.
Provita este un grup de centre medicale de excelență din București. Primul centru de imagistică a fost inaugurat în 2011, în incinta Institutului Național de Boli Infecțioase, iar în 2012 Provita a preluat o clinică medicală de servicii în ambulatoriu. În 2016 s-a deschis Spitalul Provita, specializat pe operații minim invazive.
Centrul Medical Provita, parte din grupul Provita, este una dintre puținele instituții medicale din țară specializate în Terapia Durerii și chirurgie minim invazivă a coloanei vertebrale. Începând cu luna ianuarie 2019, Centrul de Diagnostic și Tratament Provita a devenit primul Centru de Instruire în Terapia Durerii aprobat ESRA din Europa Centrală și de Est.