Piața de mobilier din România a continuat să scadă și în 2011, deși jucătorii din domeniu erau încrezători și spuneau că mai rău decât în 2010 nu poate fi. ”Calculele noastre arată că vorbim despre un declin de aproximativ 12%. Atâta timp cât veniturile populației nu cresc și cât piața imobiliară rămâne la nivelul actual, nu putem anticipa nicio creștere a pieței de mobilier”, a declarat Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, pentru Capital.
Acesta a prognozat, inițial, că 2012 și 2013 vor fi ani de creștere. Însă, subliniază acum omul de afaceri, decizia din vara anului trecut, de majorare a TVA, a anulat toate aceste previziuni, ceea ce înseamnă că ”vor mai trece ani” până când efectul se va absorbi.
”Aud reprezentanții Guvernului României vorbind despre o stabilizare a economiei, dar este o stabilizare în sărăcie, o stabilizare care nu oferă niciun viitor pentru forța de muncă activă”, mai spune Șucu. De altfel, această lipsă de perspectivă, la care se adaugă veniturile mici și scăderea din sectorul imobiliar, explică de ce piața de mobilier nu poate crește.
În ceea ce privește Mobexpert, Dan Șucu spune că 2011 a însemnat o creștere de aproape 3%. Acest lucru se datorează faptului că omul de afaceri ”refuză” să se conformeze unei stări de fapt și pentru că a dezvoltat nișe complementare mobilei, precum zona de accesorii și decorațiuni.
”În industria noastră, decizia finală este la client. Orice fabricant, inclusiv fabricile din grupul Mobexpert, trebuie să înțeleagă și să se adapteze la această realitate”, detaliază Dan Șucu. Aproximativ două treimi din mobilierul din magazinele Mobexpert este produs în România, iar circa 18% din ceea ce se produce este destinat pieței europene.