„Cred că sunt cumpărători pregătiţi să investească în România dacă produsul este corect şi are accesibilitate, vizibilitate, conexiune la transportul public, chiriaşi potriviţi şi este livrat la timp. Dacă îndeplineşti aceste puncte găseşti cumpărători. Conştientizăm faptul că nu sunt foarte mulţi acum, totuşi credem că la sfârşitul ciclului nostru investiţional, zidul de bani se va muta mai la sud şi spre est“, a declarat într-un interviu pentru Capital Andreas Lindelöf,
preşedintele Skanska România.
Potrivit acestuia, astăzi, zidul de banii este descris de pieţe precum Varşovia, Praga, Frankfurt şi Londra.
Întrebat dacă pe termen scurt se vor găsi investitori pregătiţi să cumpere proprietăţi imobiliare în România a căror valoare să depăşească 100 mil. euro, cum a fost cazul tranzacţiei dintre NEPI şi Portland Trust din 2010, Lindelöf a menţionat că cercul investitorilor se restrânge foarte mult când se depăşeşte o asemenea sumă. „Clădirile de peste 100 mil. euro sunt mari indiferent de piaţă. Aş fi atent dacă aş merge peste 100 mil. euro“, spune reprezentantul Skanska.
Suedezii au încheiat luna aceasta cea mai mare tranzacţie cu terenuri din ultimele şase luni, prin achiziţia unui lot de 1,5 ha de la Băneasa Investments. Pe acest teren, Skanska intenţionează să dezvolte trei clădiri de birouri cu o suprafaţă totală închiriabilă de 52.000 mp.
„O parte din modelul nostru de afaceri este să investim, să dezvoltăm, să închiriem şi să vindem. Model care funcţionează ciclic. În momentul în care vindem avem un surplus de bani pe care îl reinvestim. Momentul în care vom vinde depinde de condiţiile din piaţă, de cât din clădire este închiriat sau dacă sunt cumpărători“, specifică preşedintele companiei.
Skanska a finanţat şi a dezvoltat 1,9 milioane de metri pătraţi de spaţii comerciale în întreaga lume, are peste 500.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în dezvoltare, iar în următorii doi ani va începe construcţia a încă 200.000 de metri pătraţi. Recent, reprezentanţii grupului au anunţat că pregătesc, pentru următorii doi ani, investiţii în valoare de 100 mil. euro în pieţe ca Polonia, Cehia, România şi Ungaria.
Citiţi în numărul următor al revistei Capital o analiză despre investitorii imobiliari suedezi care au schimbat perspectiva asupra modului în care ar trebui realizate afacerile imobiliare în România