La şase luni de la intrarea în vigoare a legii antipiraterie, IPRED (Intellectual Property Rights Enforcement Directive), în Suedia, 11 % dintre internauţi continuă să descarce ilegal conţinut de pe Internet, conform unui studiu efectuat de compania Sifo, la cererea Viasat. Legea IPRED, care a intrat în vigoare la 1 aprilie, nu a afectat obiceiurile suedezilor în privinţa descărcărilor de muzică şi filme de pe net. Cei care descarcă cel mai des de pe net au între 15 şi 29 de an
La şase luni de la intrarea în vigoare a legii antipiraterie, IPRED (Intellectual Property Rights Enforcement Directive), în Suedia, 11 % dintre internauţi continuă să descarce ilegal conţinut de pe Internet, conform unui studiu efectuat de compania Sifo, la cererea Viasat.
Legea IPRED, care a intrat în vigoare la 1 aprilie, nu a afectat obiceiurile suedezilor în privinţa descărcărilor de muzică şi filme de pe net. Cei care descarcă cel mai des de pe net au între 15 şi 29 de ani, ceea ce înseamnă că unul din patru suedezii este criminal cibernetic. Dintre aceştia 16% sunt barbaţi şi 5% femei.
Mai mult, 76% dintre cei chestionaţi au afirmat că nu le este teamă că vor fi prinşi. Doar 16% dintre respondenţi au declarat că nu mai descarcă ilegal de pe net de la implementarea noi legi. Dintre cei care descarcă ilegal, 46% au declarat că nu ar mai face acest lucru dacă ar exista alternative legale mai bune.
În Suedia a funcţionat până de curând cel mai mare site BitTorrent din lume, Pirate Bay. Site-ul a fost închis la sfârşitul lunii august, iar fondatorii săi au fost actionaţi în judecată. Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR) susţine că site-ul suedez are în România o clonă care a preluat o mare parte a torentelor. E vorba de site-ul btarena.org.
Franţa are cea mai dură legislaţie
Parlamentul francez a adoptat, recent, controversata lege HADOPI privind descărcările ilegale de conţinut de pe Internet. Legea HADOPI (după numele instituţiei însărcinate cu aplicarea sa – Haute autorité pour la diffusion des oeuvres et la protection des droits sur internet), prevede, în cazul identificării de descărcări ilegale şi repetate suspendarea, după o serie de avertismente, a abonamentului la Internet al persoanei respective, în baza unui ordin judecătoresc.
SURSA: thelocal.se