În prima jumătate a acestui an, Suedia a devenit cel mai mare exportator de energie electrică din Europa, depășind cu mult Franța întrucât disponibilitatea nucleară din Franța a atins minime istorice în acest an din cauza unor probleme.
În prima jumătate a anului, Suedia a devenit cel mai mare exportator de energie electrică din Europa
Potrivit EnAppSys, Suedia a ajuns în fruntea clasamentului exportatorilor de energie nucleară din Europa datorită trecerii Franței de la exportator net la importator net, fapt ce a cauzat o scădere dramatică a poziției sale globale.
În mod normal, Franța exportă mai multă energie electrică decât importă, dar problemele structurale ale unităților sale nucleare au făcut ca exporturile sale să se înjumătățească în 2022 față de exporturile înregistrate în 2021, în timp ce exporturile Suediei s-au ridicat la 16 terawați oră (TWh).
În prima jumătate a acestui an, Suedia a exportat 7 TWh către Finlanda și 4 TWh către Danemarca, reprezentând majoritatea fluxurilor lor de export. Pe locul doi se află Germania, care a exportat în prima jumătate a acestui an 15,4 TWh, dublu față de nivelurile înregistrate la jumătatea anului 2021. Această performanță a fost datorată faptului că producția sa de energie electrică a răspuns la cererea de import din Franța.
Amintim că, luni, autoritatea de reglementare a energiei nucleare din Franța a prelungit derogările temporare care permit ca cinci centrale electrice să continue să deverseze apă fierbinte în râuri, chiar dacă populația franceză se confruntă cu al patrulea val de caniculă și cu o criză energetică. Miercuri, disponibilitatea nucleară din Franța a ajuns la jumătate din capacitatea totală instalată.
Menționăm că aceasta nu este singura veste bună pentru Suedia. Marți, președintele Statelor Unite ale Americii a parafat ratificarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO, drept răspuns la războiul declanșat în Ucraina de către Rusia.
Președintele SUA a parafat ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO
Prin războiul declanșat în Ucraina, Vladimir Putin „a spulberat pacea şi securitatea în Europa. Putin credea că ne divizează (…). A cules, dimpotrivă, ceea ce nu a vrut”, a spus marți președintele american.
Suedia și Finlanda vor fi „aliaţi puternici, fiabili şi dotaţi cu importante capacităţi”, integrând alianța militară, dominată de Statele Unite ale Americii, a declarat Joe Biden, în timpul unei ceremonii de semnare la Casa Albă.
Totodată, el a salutat faptul că aceste două ţări nord-europene au „instituţii democratice puternice” şi armate solide, care vor întări Alianța Atlanticului de Nord. Potrivit unui comunicat de presă emis de Casa Albă, Joe Biden i-a sunat marți pe președintele Finlandei (Sauli Niinisto) şi pe premierului Suediei (Magdalena Andersson), felicitându-i pentru acest „pas în plus” spre aderarea lor la NATO.
Președintele SUA a făcut din restabilirea relaţiilor transatlantice, puse la încercare de predecesorul său Donald Trump, o prioritate a politicii sale externe. NATO face parte din „bazele securităţii” Statelor Unite ale Americii, a adăugat liderul american, relatează agenția de presă AFP.
Până acum, 23 de state membre NATO au ratificat protocoalele de aderare necesare. În prezent, principalul obstacol pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO este Turcia, care reproşează Guvernului de la Stockholm și Guvernului de la Helsinki că ar avea bunăvoinţă faţă de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pe care Guvernul de la Ankara îl consideră o organizaţie teroristă.