„Salut schimbările pe care Suedia le face deja în legislația împotriva terorismului și asigurările că legile privind exportul de armament vor reflecta statutul viitor de țară membră NATO, cu noi angajamente față de aliați. Sunt doi pași importanți în întâmpinarea îngrijorărilor exprimate de Turcia”, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă comună cu premierul suedez Magdalena Andersson.
La rândul său, premierul suedez Magdalena Andersson a afirmat că țara sa a modificat legislația împotriva terorismului și că procesul de întărire a legilor actuale este în curs de desfășurare.
„De la 1 iulie, vom avea o legislație și mai puternică în lupta împotriva terorismului”, a subliniat Magdalena Andersson.
Spre final, Jens Stoltenberg a precizat că scopul principal este ca Suedia și Finlanda să adere rapid la NATO și că este de neconceput ca aliații NATO să refuze să ajute Suedia, în cazul în care aceasta va fi atacată, relatează agenția de presă Reuters.
Referitor la opoziția Turciei față de intrarea statelor nordice în NATO, Jens Stoltenberg a subliniat chiar ieri că opoziţia Turciei este una legitimă.
Șeful NATO este de acord cu Turcia
Aparent, șeful NATO pare să ia partea Turciei. Acesta a declarat duminică, 12 iunie, că preocupările de securitate formulate de Turcia în legătură cu opoziţia sa faţă de aderarea Finlandei şi Suediei sunt legitime.
Jens Stoltenberg a transmis că este important să se aibă în vedere că Turcia a suferit mai multe atacuri teroriste decât orice alt aliat din NATO. Tocmai din acest motiv, şeful NATO este de părere că preocupările Turciei trebuie luate în serios, potrivit sursei citate.
De altfel, și numărul doi din NATO, Mircea Geoană, a vorbit recent despre situaţia Finlandei şi Suediei, mai precis despre posibila reacție a Rusiei.
Mircea Geoană, despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Mircea Geoană a fost întrebat despre garanțiile de securitate oferite Suediei și Finlandei până când vor deveni membre cu drepturi depline ale NATO. El a spus că nu vede niciun risc real pentru aceste țări din partea Rusiei.
„Nu vedem semne din partea Rusiei că ar avea capacitățile sau intenția, în acest moment, de a fi agresivă din punct de vedere militar împotriva acestor două țări aspirante. Putem trata această perioadă cu prudență într-un mod proactiv, dar nu vedem riscuri reale din punct de vedere militar tradițional pentru Finlanda și Suedia”, a fost răspunsul dat de Mircea Geoană.