Suedia este cel de-al 11-ea ca importanţă exportator mondial de arme, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (Sipri), şi una dintre ţările în care industria apărării are cea mai mare pondere în economie. Aceasta, în primele rânduri ale căreia se află grupul Saab, exportă 60% din producţia sa, parte ce continuă să crească.
În 2014, aproximativ 78% dintre exporturile Suediei s-au îndreptat spre ţări membre ale UE sau partenerii tradiţionali (Norvegia, SUA, Canada, Australia). Dintre cele 22% rămase, cea mai mare parte a mers în Thailanda, India, Arabia Saudită, Algeria şi Emiratele Arabe.
O comisie pentru exporturile de arme, formată din 12 parlamentari din toate partidele politice, lucrează de trei ani la redactarea celor mai stricte criterii în ceea ce priveşte ţările autorizate să cumpere arme suedeze.
"Propunem introducerea unui criteriu al democraţiei. Astfel, Suedia va fi, din câte ştiu eu, singura ţară din lume care va avea un asemenea criteriu", a declarat, în timpul unei conferinţe de presă la Stockholm, preşedintele acestei comisii, Hans Wallmark.
Parlamentarii suedezi nu au redactat o listă nominală a ţărilor democratice, optând pentru o formulă care lasă loc de interpretări.
"Caracterul democratic al statului este evaluat în funcţie de existenţa unor instituţii democratice şi de respectul acordat de stat proceselor democratice, precum şi cetăţenilor şi drepturilor politice. Cu cât mai puţin este evident caracterul democratic, cu atât mai puţin loc rămâne pentru acordarea unei autorizaţii" (pentru importul de arme suedeze), a notat această comisie.
Ministrul de externe al Suediei, Margot Wallstrom, care s-a remarcat pe scena internaţională prin luările sale de poziţie curajoase în favoarea drepturilor omului, este a priori favorabilă acestor criterii. Însă, a precizat ea, procesul din cadrul executivului va fi unul lung înainte ca această propunere să poată fi adoptată.AGERPRES