Parlamentul suedez se va opune prin veto planului guvernului de a aproba aderarea Croației, României și Bulgariei la Acordul Schengen. Această informație a fost furnizată de Visegrad 24, care a prezentat pe pagina de Twitter un comentariu al purtătorului de cuvânt al social-democraților suedezi.
Ardalan Shekarabi, purtătorul de cuvânt al celui mai mare partid din Suedia, social-democrații, mai spune că vor vota împotrivă din cauza crimei organizate și a corupției.
The Swedish Parliament will veto the government’s plan to approve Croatia, Romania & Bulgaria’s accession to the Schengen Agreement.
Ardalan Shekarabi, spokesperson of the country’s largest party, the Social Democrats, says they will vote no due to organized crime & corruption. pic.twitter.com/jdnNN5RtpA
— Visegrád 24 (@visegrad24) November 20, 2022
Austria nu va accepta ca Spațiul Schengen să se extindă în acest moment
Trebuie spus că Suedia nu este singura țară după Olanda care s-ar opune aderării noastre la Schengen. Și din Austria a venit un semnal în acest sens. Gerhard Karner, ministru de interne austriac, a anunțat în publicațiile Kurier și Der Standard că Austria nu va accepta ca Spațiul Schengen să se extindă în acest moment.
Karner a spus că nu are o problemă în mod special cu România, Bulgaria sau Croația, însă actualul format al Spațiului Schengen nu poate fi mărit pentru că e ”disfuncțional”.
”Sistemul este disfuncțional. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat”, a transmis oficialul austriac.
Principala problemă invocată de Austria e fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani. Peste 90.000 de migranți au fost reținuți de austrieci în acest an, dintre care 75.000 nu erau înregistrați în nicio altă țară din UE.
Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea extinderii
Amintim că Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea extinderii spațiului Schengen, însă votul decisiv va avea loc pe 8 decembrie. Din păcate pentru România, Bulgaria și Croația, fără unanimitate de voturi acest scenariu nu va fi aprobat. Chiar dacă Croația ar îndeplini condițiile de aderare la Schengen fără probleme, spre deosebire de România sau Bulgaria (cel puțin în viziunea unor țări din UE), votul va include aderarea în bloc a celor trei țări și nu se va vota separat pentru fiecare individual.
Spațiul Schengen include în acest moment țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului. Totodată, acest spațiu include patru țări care nu sunt parte din Uniunea Europeană: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
Olanda lăsase anterior deja de înțeles că se va opune aderării României la Schengen.