Economia Suediei a reintrat în recesiune, în mod neaşteptat, în ultimele trei luni ale anului trecut, cu o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,6%, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor biroului naţional de statistică, preluat de Reuters.

Autorităţile anticipau o creştere economică de 0,3% pentru ultimul trimestru din 2009. În ritm anual, economia a scăzut cu 1,5%, cea mai slabă evoluţie de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Biroul de statistică a revizuit, totodată, datele referitoare la evoluţia economică din al treilea trimestru, indicând o scădere de 0,1% a PIB, faţă de o creştere de 0,2% avansată anterior.

„Rezultatele sunt mai rele decât ne-am aşteptat. Stocurile industriale au avut o contribuţie mai redusă decât s-a estimat, iar investiţiile nete au scăzut semnificativ. Cifrele nu pot încuraja banca centrală să majoreze dobânzile. Revenirea economică a Suediei va lua timp”, a declarat analistul Swedbank Knut Hallberg.

Banca centrală suedeză a anunţat luna trecută că va ridica, probabil, dobânzile în vara acestui an sau la începutul toamnei.

SURSA: Mediafax