Ulf Kristersson, care a preluat funcția de prim-ministru al Suediei în urmă cu două săptămâni, a anunțat, marți, 1 noiembrie, că, în cazul în care țara sa va deveni membră a NATO, este dispus să permită ca armele nucleare să fie amplasate pe teritoriul suedez.

Suedia ia în considerare amplasarea de arme nucleare pe teritoriul său

În cadrul unei conferințe de presă comune la Helsinki, însoțit de Sanna Marin, omologul său finlandez, Kristersson a afișat o poziție total diferită de cea a predecesorului său. Ambele țări așteaptă în prezent aprobarea pentru a adera la Alianța Nord-Atlantică.

„Nu ar trebui să punem nicio precondiție, Am decis că nu vrem să închidem nicio posibilitate pentru viitor”, a răspuns Marin când a fost întrebat dacă armele nucleare vor putea fi desfășurate în cele două națiuni.

„Veți primi de la mine exact același răspuns ca și de la premierul finlandez. Este normal ca Suedia și Finlanda să acționeze împreună în aceste chestiuni și să aibă exact aceeași formalizare. Așa că nu am altă intenție decât să merg mână în mână și în acest sens cu Finlanda”, a adăugat premierul suedez.

O decizie în acest sens va fi negociată în contextul aderării la NATO

Ambii oficiali au stabilit rapid că o astfel de decizie va trebui să fie negociată la o dată ulterioară. În prezent, legislația finlandeză interzice de fapt importul, fabricarea, deținerea și detonarea de explozibili nucleari.

Atunci când Suedia a depus cererea de aderare la NATO, în luna mai, guvernul Partidului Social-Democrat conducea țara. La momentul respectiv, partidul a subliniat că a avut: „rezerve unilaterale împotriva desfășurării de arme nucleare și a bazelor permanente pe teritoriul suedez”, și că va depune eforturi pentru ca situația să rămână așa.

În ce le priveşte, Danemarca şi Norvegia, şi ele state nordice membre ale NATO, au refuzat să accepte instalarea pe teritoriul lor de arme nucleare sau baze permanente ale unor terţe puteri, aminteşte AFP.

Deocamdată, 28 de state membre din cele 30 ale NATO – excepţie făcând Ungaria şi Turcia – au ratificat aderarea Suediei şi Finlandei, care trebuie aprobată în unanimitate.