Suedia a anunțat că va renunța la investigația exploziilor de la Nord Stream din anul 2022 și că va preda dovezile obținute, până acum, anchetatorilor germani.
Suedia va renunță să investigheze exploziile de la Nord Stream din 2022
Suedia a informat miercuri, 7 februarie 2024, că a finalizat examinarea incidentelor de la conductele de gaz Nord Stream din anul 2022 deoarece nu are competența legală necesară pentru acest caz. Cu toate acestea, autoritățile suedeze au transferat integral informațiile și probele adunate până acum către autoritățile judiciare din Germania, care au și ele în derulare o investigație în acest sens.
„Avem o idee în legătură cu ce s-a întâmplat, dar nu putem intra în detalii. Am ajuns la concluzia că nu avem jurisdicție în acest caz”, a explicat procurorul suedez Mats Ljungqvist.
Conductele de gaz, evaluate la miliarde de dolari americani, destinate să transporte gaz din Rusia către Germania, au fost afectate de mai multe explozii, ce au avut loc în regiunile economice ale Suediei și Danemarcei în septembrie 2022, și au provocat emisia în atmosferă a unei cantități semnificative de gaz metan. Vă reamintim că, până acum, Rusia și statele occidentale s-au acuzat reciproc de sabotarea deliberată a gazoductelor, în contextul deteriorării rapide a relațiilor, după ce armata Rusiei a atacat Ucraina.
„Nu este de competența Suediei să mai continue această investigație”, a concluzionat procurorul suedez.
Mats Ljungqvist a mai spus și că principalul obiectiv al investigației a fost obținerea de date pentru a determina dacă Suedia sau cetățenii suedezi au fost în vreun fel implicați în acest atac.
„Răspunsul la această întrebare este «Nu» și nu este nimic în această situație care să reprezinte vreun risc pentru securitatea Suediei, având în vedere starea de fapt de acum”, a zis el.
Procurorul suedez a explicat că investigația a fost amplă și că lucrurile pe care le-a aflat au fost transmise investigatorilor germani. Totuși, informațiile sunt secrete și nu le poate face publice.
Germania efectuează o anchetă separată
Danemarca și Germania sunt angajate în anchete separate. Un reprezentant al Guvernului de la Berlin a comunicat că Germania este în continuare interesată de elucidarea cazului. În același timp, polițiștii danezi au menționat că se așteaptă să obțină rezultatele investigației lor „într-un interval scurt de timp”.
În iulie 2023, Germania a raportat Consiliului de Securitate al ONU că a descoperit indicii ale unor explozibili subacvatici la bordul unei ambarcațiuni care ar fi putut fi utilizată într-un atac și că scafandrii bine pregătiți ar fi avut capacitatea să transporte acești explozibili și să-i fixeze de conductele de gaz.
Rusia, pe de altă parte, a atribuit vinovăția pentru explozii Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit și Ucrainei, susținând că au condus la excluderea forțată a Rusiei de pe piața europeană, care era foarte profitabilă pentru regim. Țările învinuite și-au negat orice implicare. Anumiți oficiali accidental au sugerat că Rusia însăși ar fi fost implicată și că nave militare rusești s-ar fi aflat în zonă înainte de explozii. Cu toate acestea, alții afirmă că nu există dovezi concludente care să susțină această teorie, în timp ce Kremlinul a catalogat-o drept „absurdă”.